Белгия разследва корупция в полза на Русия в Европейския парламент

Белгия разследва корупция в полза на Русия в Европейския парламент

Белгийската федерална прокуратура е започнала разследване по подозрения за корупция на членове на Европейския парламент след установяването на мрежа за оказване на влияние, финансирана от Москва. Това съобщи министър-председателят Александър Де Кроо. Темата ще бъде обсъдена следващата седмица на срещата на върха на ЕС.
В края на март Прага разкри, че чешките разузнавателни служби са открили мрежата, която е разпространявала проруска пропаганда за Украйна чрез уебсайта "Гласът на Европа".
След това Белгия подчерта, че според нейните служби членове на ЕП са получавали пари от тази мрежа, за да популяризират руската пропаганда.
"Нашите съдебни органи потвърдиха, че тази намеса подлежи на наказателно преследване", заяви Де Кроо на пресконференция. "Паричните плащания не са извършени в Белгия, но намесата е факт", обясни той, като посочи, че Белгия е седалище на европейските институции.
"Вчера във федералната прокуратура беше образувана преписка", потвърди говорител на институцията.
Според белгийските разузнавателни служби "целите на Москва са ясни: да помогне за избирането на повече проруски кандидати в Европейския парламент".

12.04.2024, 16:12 часа
379 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha