Политолог: Увеличената преднина на ГЕРБ дойде от неслучилата се ротация

Политолог: Увеличената преднина на ГЕРБ дойде от неслучилата се ротация Има увеличаване на подкрепата за ГЕРБ в сравнение с данните от замервания на общественото мнение през ноември и декември, но няма срив на подкрепата спрямо тези нива по отношение на "Продължаваме промяната" – "Демократична България". Донякъде е изненадваща голямата разлика, която те правят.
Това каза политологът доц. д-р Ружа Смилова в коментар на изследването на "Галъп", което показва избирателна активност под 40% и преднина от 10% за ГЕРБ-СДС.
Тази преднина тя обясни с неслучилата се ротация и по-убедително артикулираната в медиите позиция на ГЕРБ. "Аз очаквах по-скоро да видим намаляване на подкрепата на ПП-ДБ, отколкото увеличаване на подкрепата на ГЕРБ, имайки предвид проучването на "Маркет Линкс“ за високите нива на разочарование от политическия процес сред българите. Над 50% от хората са разочаровани и няма как това разочарование да се превежда в увеличаване на рейтинга на която и да е от партиите, които бяха в управлението до момента“, коментира Смилова.
През последните години избирателната активност е трайно под 40%, отбеляза тя. "В известен смисъл ме изненадва, че колегите дават 40%. Аз лично очаквах тя да падне повече. Ще видим дали това, че изборите ще бъдат 2 в 1, няма да доведе до увеличаване на избирателната активност“, допълни политологът.
Тя изрази тревога от това, че изкуствено генерираните скандали водят до оттегляне на немалък процент избиратели от избирателните урни. "Виждали сме го още 2013 г. с Костинброд, виждали сме го да се повтаря многократно. Един от критериите, по които ще бъде оценявано дали изборите са проведени честно, е колко скандали ще видим. Колкото по-малко скандали, толкова по-добре. И колкото по-малко се месят службите в изборния процес със сигнали, толкова по-добре. Това не значи, че МВР не трябва да си върши работата. Видяхме, че МВР не си вършеше добре работата на местния вот и допусна доста голям процент купуване на гласове – нещо, което не беше така по време на служебните кабинети, които организираха поредица от три избора“, посочи Ружа Смилова.
Тя очаква кампанията за европейски и национални избори да бъде ожесточена. "Вместо разговор и дебати за политики, ще видим компроматна война. Вече започнаха първите удари. Най-тревожното е, че в тази война за пореден път виждаме прякото участие, и то селективно участие на службите – ДАНС, МВР, прокуратурата, които избират да вадят компромати за едни политически играчи и системно пренебрегват сигнали, които могат да имплицират други политически сили. Това води практически до намеса на службите в политическия процес. Вместо те да гарантират равнопоставеност на играчите, честно и неутрално провеждане на изборите, за пореден път ставаме свидетели на въвлеченост на службите и заемане на политическа страна в тях“, посочи Ружа Смилова.
По думите ѝ хората, които заемат ръководни позиции в службите, много рядко са напълно независими. "В напрегната политическа ситуация тези зависимости започват да оказват своето влияние върху изборния процес и това е особено тревожно“, подчерта политологът.
13.04.2024, 10:36 часа
477 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha