МААЕ: Опасно близо сме до ядрена катастрофа в Украйна

МААЕ: Опасно близо сме до ядрена катастрофа в Украйна Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси заяви на заседание на Съвета за сигурност на ООН, че светът се намира опасно близо до ядрена катастрофа в Запорожието.
Запорожката атомна електроцентрала в Южна Украйна, окупирана от март 2022 г. от Русия, е обект от 7 април насам на поредица атаки с дронове, за които Москва и Киев се обвиняват взаимно. "Тези безразсъдни атаки" - първите, насочени пряко срещу най-голямата атомна централа в Европа от ноември 2022 г. досега - "трябва да спрат незабавно", заяви Гроси на заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на проблема.
"Макар за щастие да не предизвикаха радиационен инцидент този път, те значително увеличиха риска в Запорожката АЕЦ, където ядрената безопасност вече е компрометирана". Освен това те създават "опасен прецедент, след като успешно са достигнали защитната конструкция на реактора", допълни ръководителят на агенцията на ООН, изпратила свои експерти на място.
"Двете години война се отразяват тежко на сигурността на Запорожката централа. Всеки един от седемте стълба на МААЕ за ядрена безопасност и сигурност бе компрометиран. Не можем да стоим безучастно и да чакаме една последна капка да наклони намиращата се в крехко равновесие везна", отбеляза Гроси.
"Макар и шестте реактора на централата да се намират в режим "студено спиране", като последният блок беше поставен в такъв режим преди два дни по препоръка на МААЕ, потенциалният риск от голяма ядрена авария остава съвсем реален", подчерта Гроси.
16.04.2024, 10:17 часа
314 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha