Борисов смени служебния външен министър

Борисов смени служебния външен министър Първият министър на външните работи в служебния кабинет на Димитър Главчев - Стефан Димитров, трудно ще бъде запомнен от хората. Причината: запази поста едва няколко дни. В понеделник вечерта правителството съобщи, че Главчев е пратил предложение в президентството Димитров да бъде освободен, а на поста да бъде назначен Даниел Митов. Митов бе външен министър в периода на служебния кабинет преди ГЕРБ - 2, и при самия втори мандат на ГЕРБ.
"Като мотиви за персоналната промяна министър-председателят посочва необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите от друга", гласят официално мотивите на Главчев. 2-3 часа по-рано обаче не друг, а Бойко Борисов поиска премиера да смени външния министър.
"Ако Главчев не го смени, няма да има никаква подкрепа (за външния министър - б.а.). Защото той променя доктрината, която имаха Външно министерство, Министерство на отбраната и нашата партия", каза Борисов пред съпартийци. Той дори заплаши, че ако Главчев не се съобрази с препоръката, ще направи така, че да го стори на по-късен етап. "В служебното правителство ГЕРБ подкрепя само министъра на отбраната Атанас Запрянов", каза още Борисов. Лидерът на ГЕРБ визира речи на Димитров. Днес се състоя срещата за Кримския форум по егидата на София и Киев.
57-годишният Стефан Димитров бе посланик в Черна гора преди да заеме поста. Той смени само 2 часа преди клетвата на служебното правителство кандидата за поста консул в Австрия. Димитров е бил референт за Германия, ръководител на Дипломатическото бюро на България в Бон, ръководител на консулството ни във Франкфурт. Има стаж и като директор на "Двустранно европейско сътрудничество" във Външно.
16.04.2024, 10:26 часа
411 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha