Ремонт затваря зала във врачанския музей

Ремонт затваря зала във врачанския музей Зала "Врачански съкровища" в Регионалния исторически музей във Враца ще бъде затворена временно, съобщиха от ръководството на институцията, Причината са ремонтни дейности. 
В залата са експонирани находките от Могиланската могила. Златният венец и златните обици са едни от шедьоврите на античното златарство. Уникалният сребърен наколенник с позлата е местно производство и носи белезите на тракийското декоративно изкуство. Към колекцията са включени и множество златни и сребърни апликации. В същата експозиция са изложени съкровищата от Мизия (Букьовци) и Галиче, представени от сребърни, позлатени и златни ритуални съдове, апликации и фалери с изображения на Богинята майка и Тракийския конник. В отделни витрини са подредени изделия на ювелирното изкуство от епохите на Античността, Средновековието и Възраждането.
От 29 март 2023 година залата функционира с напълно обновена визия. Съкровищата са представени в интерактивен формат с възможност за четири сетивно възприятие. Посетителите имат възможност да получат нова информация както за технологията на изработка, така и за функцията на представените артефакти.
От музея във Враца се извиняват на жителите и гостите на града, които няма да имат възможност да видят експозициите в залата.
16.04.2024, 16:30 часа
266 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha