Интервю на Валя Берчева по повод Фестивала на баницата в Крушовица /снимки/

Интервю на Валя Берчева по повод Фестивала на баницата в Крушовица /снимки/ За четвърта поредна година мизийското село Крушовица ще бъде домакин на традиционния фестивал „Да завием баница".
Разговаряме с кмета на община Мизия Валя Берчева за фестивалния ден и за това какво ще видят, усетят и вкусят посетителите тази събота.
Фестивалът е уникален с това, че освен да опитат майсторски приготвени баници, посетителите ще могат да се пренесат назад във времето с великолепната програма, която с много усмивки и малко носталгия ще ни върне в отминалите времена и ще направи неочакван мост към бъдещето. И както в баницата, така и в програмата ще има щипка захар, щипка сол и удоволствие от видяното и чутото.

Разкажете повече за концепцията на фестивала?
В концепцията на фестивала са заложени автентичните народни обичаи от мизийския край. През миналата година гостите и ние, местните жители, се запознахме с ергена, в чиято роля влезе Ивалин Тодоров, но той вече израсна и успя да спечели доверието на жителите на Крушовица, и те го избраха за кмет на селото. С него работим изключително успешно, в добър диалог и заедно градим и надграждаме постигнатото.
Не крия, че изненадите са много и ще открехна съвсем малко завесата, като издам, че тази година посетителите на фестивала ще се  запознаят със ..."зета на кмета". И колкото и невероятно да звучи, този зет е съвсем реален младеж, дошъл в с. Крушовица заради любовта си към красиво местно момиче.
Тази прекрасна история ще бъде претворена на сцената, с типичния за нашия край диалект и хумор, а всичко това ще се случва на фона на богата фолклорна и развлекателна програма, която засега ще запазя в тайна.


Колко посетители очаквате?
Сигурна съм, че и тази година популярният фестивал "Да завием баница" в с. Крушовица ще събере много хора, които ще се насладят на колорита на нашия край. Хората започнаха да чакат с нетърпение нашите фестивали и това е така, защото екипът ни влага душа и сърце в реализацията на "Да завием баница" в с. Крушовица, както и във всички останали събития, които организираме.
Каня всички лбители на българската баница и на богатия ни фолклор тази събота (20 април 2024г. ), от 10:30 часа на площад "Проф. д-р Иван Митев" с. Крушовица. Да завием баница заедно, да поговорим, да се позабавляваме, да се насладим на нашите  български традиции, и на едно изключително преживяване!

 
18.04.2024, 15:45 часа
1141 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha