Политолог: Голямата драма на Борисов е, че иска отново да е премиер, но никой не го вижда в тази роля

Политолог: Голямата драма на Борисов е, че иска отново да е премиер, но никой не го вижда в тази роля Голямата драма на Борисов е, че иска отново да е премиер, но никой не го вижда в тази роля.
Това заяви политологът проф. Светослав Малинов по повод драмите около служебния министър на външните работи Стефан Димитров. Него премиерът Димитър Главчев поиска да бъде сменен след критики от страна на лидера на ГЕРБ.
"Борисов се подигра с медиите казвайки, че изказването му за смяната на Стефан Димитров съвпада с искането на Главчев. Мисля, че и ние трябва да се подиграваме. Какво е това поведение? Имам чувството, че Борисов просто не може да приеме ролята, която в момента гражданите му отреждат. Да, той е лидер на най-голямата партия, но никой не го вижда като кандидат за премиер, включително и неговите съпартиици. Това е неговата драма, затова се подава оставка, затова се оттеглят големите лидери. Не защото не могат да дадат още на обществото, а защото, когато си бил бивш премиер и останеш лидер на партия, което означава, че ти си естествения кандидат за премиер, но не си, ето такива изпълнения наблюдаваме. Трябва да си каже: "Всъщност, аз искам отново да бъда премиер", да разчисти терена, или да остави хората от ГЕРБ, които все пак ще имат и след него политическа кариера, да действат самостоятелно, защото иначе той ги дискредитира", заяви проф. Малинов.
И посочи пример какво има предвид: "Ето, никой вече не си спомня Мария Габриел. Но виждате какво става сега с Главчев. Вече е абсолютно дискредитиран. Утре ще се появи нова фигура, която евентуално би могла да спечели някакво доверие, Борисов и него ще дискредитира. На това нещо трябва да се сложи край. Това, което Борисов направи е недостойно за партиен лидер, спрямо един негов съмишленик и бивш съпартиец, какъвто е Главчев".
Политологът коментира и вота на недоверие към служебното правителство, което опозицията внесе.
"Не може да има вот на недоверие на служебния кабинет, това беше обяснено. Но понеже сме в предизборна кампания, това звучи добре за избирателите на опозицията. Няма да има вот на недоверие, процедурата не може да се осъществи. Това просто е недопустима процедура. Има решение на Конституционния съд за служебен кабинет. Този кабинет е от друго място, не от парламента, изобщо не е свързан с това мнозинство. То може да го контролиран, но не може да го вдига или сваля", заяви категорично Малинов.
"Не може да уволниш някой, когото не си назначил", добави и Стойчо Стойчев.
20.04.2024, 10:25 часа
341 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha