САЩ с важна промяна в закона за чужденците

САЩ с важна промяна в закона за чужденците Сенатът на САЩ подкрепи законопроект за реформиране и разширяване на раздел 702 от федералния закон за наблюдение, който позволява електронно наблюдение на чужденци извън Щатите, според изявление на съветника по националната сигурност Джейк Съливан. Съответният раздел изтече на 19 април.
По-рано Камарата на представителите подкрепи законопроекта, удължавайки закона с 2 години (първоначално трябваше да го удължи с 5 години).
В същото време беше отхвърлена поправката, според която разузнавателните агенции ще трябва да получат заповед за достъп до информация на американски граждани, получена при наблюдение на чужденци. "Ние приветстваме приемането от Сената на законопроект 7888, Реформа на разузнаването и запазване на безопасността на Америка"… Президентът незабавно ще подпише закона", се казва в прессъобщение, публикувано на уебсайта на Белия дом.
Раздел 702 от федералния закон на САЩ FISA (Закон за наблюдение на чуждестранното разузнаване) позволява наблюдение на отделни чуждестранни лица извън САЩ за получаване на разузнавателни данни, включително такива, използвани за борба с международния тероризъм и противодействие на кибернетични заплахи. Тази мярка е многократно критикувана за нарушаване на правото на личен живот.
20.04.2024, 13:05 часа
309 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha