Германски военни не са необходими за използване на ракети Taurus в Украйна

Германски военни не са необходими за използване на ракети Taurus в Украйна Ръководителят на отбранителната компания Airbus Defence and Space (подразделение на Airbus) Михаел Шьолхорн постави под въпрос оценката на германския канцлер Олаф Шолц, според която евентуалното използване на крилати ракети Taurus в Украйна в случай на прехвърлянето им в Киев изисква присъствието на военни специалисти от Бундесвера на място.
„Ако имаше желание да доставяме ракети, щяхме да намерим технологични решения за използване на Taurus в Украйна без германско участие“, каза Шьолхорн в интервю за списание Der Spiegel. Според него, Шолц оправдава невъзможността за прехвърляне на ракети в Киев от политическата страна на проблема. „Мога обаче да разбера политическите аргументи“, добави ръководителят на подразделението на Airbus.
Шолхорн също критикува темповете на увеличаване на отбранителната способност на Германия. Според него изпълнението на обявените от правителството мерки "към днешна дата е недостатъчно". "Правим твърде малко, твърде бавни сме. В съзнанието на много хора повратната точка все още не е настъпила“, отбеляза той. „Всеки, който иска да направи кардинални промени, трябва да обяви отбраната за основен приоритет и постоянно да увеличава разходите за отбрана, както и производството у дома или в Европа“, казва Шьолхорн. За "повратната точка" Шолц заяви във връзка с конфликта в Украйна.
Киев отдавна иска от Берлин ракети Taurus. Те се считат за аналог на британските Storm Shadow, които вече са доставени в Украйна. Обсегът на действие на германо-шведските ракети обаче е много по-голям – до 500 км. Преди това Шолц многократно отхвърли възможността Taurus да бъде изпратен в Украйна. Според него ефективното използване на такива ракети изисква участието на германски военен персонал и точно това е границата, която той не иска да премине.
20.04.2024, 14:06 часа
195 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha