Хора от цялата страна се събраха на фестивала "Да завием баница в Крушовица” /снимки/

Хора от цялата страна се събраха на фестивала "Да завием баница в Крушовица” /снимки/ Хиляди хора от цяла България се събраха на четвъртото издание на фестивала "Да завием баница в с. Крушовица”, съобщиха от Община Мизия.
Шеф Андре Токев остана впечатлен от въображението и майсторството на участниците в конкурса и заедно с останалите членове на журито - Веселка Дамянова , журналист в Телевизия „Враца“ и Тихомир Николов – Регионален мениджър за Северозападна България „Лактима“, избраха най-добрите от 100 баници, представени на тазгодишния фестивал.
Събитието бе открито с традиционна фолклорна и развлекателна програма, в която взеха участие местни и гостуващи фолклорни и певчески състави, и групи от Северозападна България.
Сред участниците бяха “Етрополска духова музика”, Дамска вокална група „Росно цвете“ при НЧ „Просвета-1915“ гр. Мизия, ТС „Северняци“ към НЧ „Самообразование-1894“, с. Селановци, ТС "Изворче" при ТС “Изворче” към НЧ “Надежда 1871” Оряхово, Дамска певческа група при НЧ “Просвета-1899“ с. Крушовица, ПК „Дълголетие“, Мая Сарайска, Виктория Петрова, ТШ "Цветков" и ТК "Кибритлии" с ръководител Александър Цветков, Борислава Лазарова и танцов състав „Сърбеница“ при НЧ „Пробуда-1927“ с. Софрониево, ПК "Липов цвят", ТС „Мизийче“ с ръководител Цветан Берчев, Танцова група „Северняшки моми“ с ръководител Соня Георгиева, Йото Цветков и Гълъбина Митева.
Програмата на фестивала вдигна градуса на настроението и с известното чувство за хумор на мизийци бе представен новият "зет", който наистина е младеж от Враца, влюбен в красива девойка от Крушовица. Предстои му нелеката роля на истински зет на кмета на селото.
През целия ден площадът в село Крушовица бе изпъстрен с всички онези забравени и така любими бабини ястия, които върнаха жителите и гостите на фестивала в близкото минало.
На селските печки, изнесени на площада, се приготвяха истински кулинарни изкушения - яйца, приготвени на хартия, както и вкусни пържени мекици. На живо майсторки баничарки разтягаха кори за баници и показваха на гостите на фестивала как могат да си направят кори за вкусна и сочна баница в домашни условия.
"Поздравявам ви с добре дошли на фестивала, който създадохме с много любов и желание преди четири години - “Да завием баница в село Крушовица”. През това време всички ние, с грижа и труд, направихме първите големи стъпки и община Мизия започна своята дългоочаквана промяна към по-добро.
И ето ни днес, отново заедно! Ще опитаме майсторски приготвени баници, ще се пренесем във времето с великолепната програма, която с много усмивки и малко носталгия ще върне всички ни в отминалите времена, и ще направи неочакван мост към бъдещето. Благодаря на всички вас, че отново сме заедно в едно от най-красивите кътчета на Северозападна България. Нека продължаваме с мисъл за децата си да градим градовете и селата си, да се събираме за празници, обединени от магията на нашето духовно богатство и културно наследство. ", с тези думи кметът на община Мизия Валя Берчева приветства гостите на фестивала.
"За първа година съм домакин на този уникален по рода си фестивал и съм горд, че той се провежда именно в с. Крушовица. Горд съм, че ние, жителите на селото, милеем за българските традиции и ги съхраняваме, за да можем да покажем колорита на мизийския край пред цяла България. Благодаря на всички, които направиха възможна реализацията на днешния празник. На кмета на общината г-жа Валя Берчева, с която освен че можем в екип да направим вкусна баница, заедно работим усърдно, за да направим с. Крушовица още по-привлекателно място за жителите и нашите гости.", каза кметът на с. Крушовица Ивалин Тодоров.
Шеф Андре Токев направи истинско кулинарно шоу, заедно с децата на Крушовица, като всички заедно приготвиха вкусна баница.
Победителите в тазгодишното издание на фестивала бяха истински щастливи от признанието, получено от компетентното жури.
За традиционна баница първото място грабна ПК "Не остарявай" , II място - Цветелина Киркова, III място - Иринка Маринова.
В категория “Сладка баница” наградите спечелиха: I място - Тошка Филева, II място - Николина Ангелова III място - Рени Маринова.
В категория “Солена баница” -I място - Квартален клуб на пенсионера "Торлашка махала" Козлодуй, II място - Маргарита Христова, III място - Веселка Петрова.
При “Нестандартна баница” първото място спечели Десислава Димитрова, II място - Светлин Тодоров, III място - Квартален клуб на пенсионера "Турлашка махала" Козлодуй.
Програмата продължи с изпълненията на невероятните внучки на българския славей Гуна Иванова - талантливите Ива и Велислава Костадинови, а под ритмите на техните песни се извиха красиви български хора.
21.04.2024, 09:30 часа
2222 1
Коментари

Баничката

21.04.2024, 17:34 часа
Кака Корни защо не дойде и не завъртя една баничка, нали е от Крушовица ? Или тя завърта разни политики, капитали и разни други.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha