Емил Соколов: ГЕРБ и ДПС активираха "спящите си клетки" в служби, МВР и прокуратурата

Емил Соколов: ГЕРБ и ДПС активираха "спящите си клетки" в служби, МВР и прокуратурата

Служебен кабинет, но на кого… Това е големият въпрос от последните дни. Кой ще е външен министър е още по-голям въпрос… А парламентът, който според новите промени в Конституцията трябваше да работи, за да следи министрите, си гласува почивка в предизборната кампания. Накъде вървим и какво да очакваме на политическата сцена… Пред ФАКТИ говори Емил Соколов - доктор по история от университета в Екзитър, историк, политически анализатор и преподавател по българска и световна история.

- Г-н Соколов, ако трябва да опишете случващото се в държавата с няколко изречения, какви ще са те?
- ГЕРБ и ДПС са непримирими, че никакви реформи в съдебната система, регулаторите и службите не бива да се допускат, защото ще отслабят влиянието им. За да предотвратят това, активираха "спящите си клетки" в служби, МВР и прокуратурата, за да започнат черна кампания, която се надяват ще отчае достатъчно хора, че на 9 юни да могат да циментират властта си. В момента това е предизборна кампания, която има една цел – повсеместно разочарование и апатия. Убеждават ни, че държавността ни е лепена с дъвка и това е най-доброто.

- Политическа или конституционна криза… Пред какво сме изправени и коя е по-пасна?
- Кризата е политическа на първо място и след това всичко останало. На този етап няма конституционна криза. Ще видим какво ще е становището на Конституционния съд относно промените в Конституцията. По-опасна е политическата криза, тъй като тя продължава от 2020 година. Причината е една – отказът на ГЕРБ да се „разкачат“ от властта.

А зад ГЕРБ, разбира се, винаги прозира и ДПС.
Промените в Конституцията дават възможност за повече децентрализация на теория, но на практика видяхме как силните играчи в лицето на ГЕРБ, ДПС и президента отново скалъпиха силно политизиран служебен кабинет. Може дори да се твърди, че това е „Борисов“ 4 с квота на Пеевски в правосъдието и МВР, както има и представители на президентската институция.

- Колко ви изглежда независим служебният кабинет… Бойко Борисов и Димитър Главчев в един и същ момент поискаха смяната на външния министър с Даниел Митов, който се отказа, все пак. И това е съвпадение, нали така…
- Ситуацията е смешна. Лидерът на ГЕРБ поиска от народен представител от ГЕРБ, настоящ служебен премиер, който уж не бил виждал от 10 години, да направи зам.-лидерът на ГЕРБ външен министър. Външно министерство беше разделителна точка и при преговорите за ротация, когато ГЕРБ настояваха г-жа Мария-Габриел да е премиер и външен министър. Това се прави само в държави от третия свят. Г-н Главчев сега повтаря същата мантра. Не изключвам г-н Борисов да иска Външно министерство за себе си, за да изчисти образа си и да обясни на западните ни партньори защо хвърли страната на поредните предсрочни избори. А въпросът, всъщност, е, защо г-н Пеевски е по-важен от всичко друго за Борисов и ГЕРБ.

- До какво се сведе фигурата на президента – да бие печати или все още има някаква изпълнителна власт?
- Президентът има избор коя фигура да покани за премиер и както виждаме сега, че той може да блокира смяна на министри в служебното правителство. Този сценарий е по-приемлив от това, на което станахме свидетели при предните две служебни правителства на Радев. Подписването на договора с Боташ за 13 години и вкарването на България в толкова неизгодно споразумение е само един от многото примери защо властта на президентската институция трябваше да бъде ограничена.

- И все пак Стефан Димитров остава към момента външен министър – сделка или компромис е това между Радев и Главчев?
- И двете е. Президентът запазва външния министър, а ГЕРБ с половин уста казаха нещо за Боташ. Борисов и Радев се пазят един друг, докато пазят чужди интереси в енергетиката и не само. Това е типичното лице на Борисовия евроатлантизъм. Подозирам, че Стефан Димитров ще се постарае обаче да представи г-н Борисов в добра светлина. Това е част от сделката.

- В същото време опозицията иска вот на доверие за служебното правителство при всички съмнения, че това е възможно по Конституция. Премерен политически ход или вече сме в кампания?
- В кампания сме от няколко седмици. Вотът на недоверие е изцяло ПР ход, с който БСП, ИТН и „Възраждане“ искат да покажат, че са против сегашното служебно правителство. Интересно е как при съставянето на този кабинет на консултациите при президента се говореше, че това е правителство на ПП-ДБ. Не след дълго обаче гореспоменатите също попаднаха под ударите му и се наложи бързо да видят истината, че това е кабинет на ГЕРБ-ДП(С).

- Изместиха ли скандалите в МВР и митниците случая “Нотариуса“, или това е част от големия политически пъзел?
- Не знам дали изместиха, но размиха скандалните разкрития за злоупотреби и търговия с влияние в съдебната система. Това е търсеният ефект, както казах в началото. Всичко да изглежда отчайващо и нерешимо и това да откаже хората да гласуват на 9 юни.

- Очаквате ли честни избори на 9 юни?
- Очаквам, че ще има силен корпоративен и купен вот. МВР на Калин Стоянов показа как работи на местните избори. Само от нас - гражданите, зависи колко ще са честни тези избори. Ако избирателната активност е висока, това ще намали влиянието на всякакви машинации. Ако е ниска, друг ще решава вместо нас./Калин Каменов, fakti.bg

22.04.2024, 09:45 часа
331 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha