Ето как да разпознаем хубавото агнешко месо

Ето как да разпознаем хубавото агнешко месо Какво трябва да знаем за продуктите, които ще сложим на масата за Великден и за какво да внимаваме, за да не провалим празничната трапеза с развалени или опасни храни. Инспекторите от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) вече започнаха засилени проверки преди Великден. 
 
Как да разпознаем хубавото агнешко месо?
Началникът на отдел "Контрол на храните" към агенцията д-р Галя Викьова посочи за какво да внимаваме: "Агнешкото месо може да бъде предлагано във вариант трупче, труп на половинка, четвъртинка, също така и в потребителска разфасовка, която да е с потребителска опаковка. При закупуване на неопаковано месо потребителите да внимават за здравната маркировка на агнешкото трупче. Тя показва ветеринарния регистрационен номер на предприятието, където е добито месото. По външни признаци можем да разберем, че едно месо е прясно, ако е със суха повърхност, без ослузявания, приятно бледорозов цвят, мазнините - светли, бели, до леко кремави. Опакованото в потребителска опакова месо или т. нар. разфасовка трябва да има етикет, на който да са посочени всички реквизити по изискване на регламент 11/69. Месото трябва да се съхранява в хладилни условия при температура, оказана от производителя и да се следи за срока на годност, поставен от производителя на потребителската опаковка. При трупчетата трябва да се поиска информация на щанда, от който е закупено месото".

За какво да внимаваме при пазаруването на яйца за Великден?
"Кокошите яйца трябва да бъдат пресни, клас А. Те се предлагат при температурни условия до 18 градуса. Срокът на годност е 28 дни от снасянето на яйцето. Върху черупката всяко яйце се маркира с код на производителя, който показва: първата цифра - начина на отглеждане на носачките, след това - две букви, за българските яйца "BG" и следващите цифри показват поредния номер на вписване на оператора в регистрите на Българската агенция по безопасност на храните", обясни д-р Викьова.
Освен агнешкото и яйцата, инспекторите проверяват и козунаците на пазара. Бистра Иванова от столичната агенция по безопасност на храните каза: "Потребителите се интересуват от многото Е-та. За тях има европейски регламент за добавките в храните, според които всички храни са поставени в определени категории и се разглеждат всички добавки, които могат да бъдат поставени, както и условията и количествата, при които могат да бъдат влагани. В тези козунаци не бива да се влагат едновременно захар и подсладители".
29.04.2024, 10:27 часа
318 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha