Десетки арестувани на първомайски протести в Истанбул

Десетки арестувани на първомайски протести в Истанбул Турската полиция задържа десетки протестиращи, които се опитваха да съборят барикадите в различни квартали на Истанбул, след като властите забраниха първомайските митинги на централния площад "Таксим".
Десетки хиляди полицаи бяха разположени в цял Истанбул, като блокираха с метални бариери дори малки странични улици в опит да попречат на групи протестиращи да се съберат.
Властите забраниха митингите на площад "Таксим" от 2013 г. насам, когато се проведоха демонстрации срещу правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган.
В квартал "Бешикташ" полицията задържа 30 протестиращи, които крещяха "Таксим не може да бъде забранен".
Един от протестиращите е бил влачен по земята от полицията, а групата му е била задържана. Други 30 души са били задържани в квартал "Сисли". Главните пътища в Истанбул бяха затворени за движение, а общественият транспорт, включително фериботите и влаковете на метрото, беше спрян.
Основната турска опозиционна Народнорепубликанска партия и профсъюзите настояваха правителството да отвори площада за работнически митинги, но на 30 април Ердоган предупреди да не се допускат провокации.
Лидерът на НРП Озгур Озел, придружаван от кмета на Истанбул Екрем Имамоглу и профсъюзите, се събраха в квартал "Сарачане", където се намира кметството.
"Ще продължим да се борим, докато Таксим не бъде освободен", заяви Озел. През 2023 г. Висшият конституционен съд на Турция постанови, че затварянето на площад "Таксим" за протести е нарушение на правата на гражданите.
01.05.2024, 15:23 часа
191 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha