Пускат 4G мрежа за телефони на Луната до края на годината

Пускат 4G мрежа за телефони на Луната до края на годината Да си чатиш на Луната и да стриймваш от Марс, може съвсем скоро да е напълно постижимо. 
Проект на НАСА и “Нокия”, които в сътрудничество са се заели да изградят мобилна мрежа на Луната, цели да улесни строителството на селища за дългосрочно човешко присъствие на земния спътник, а след това и на други планети.
За проекта е известно, че реализацията му ще започне още тази година, като оборудването, нужно за изграждане на 4G мрежата, ще бъде превозено до Луната с ракета на “Спейс Екс” – частната космическа агенция на милиардера Илон Мъск. Датата на изстрелването все още не е уточнена, но е най-вероятно полетът да бъде насрочен за октомври, когато са най-благоприятните условия за него. Системата ще бъде разположена на южния полюс на земния спътник и след това ще бъде дистанционно контролирана от Земята.
“Първото предизвикателство за пускането и функционирането на мрежата е наличието на подходящо за използване в Космоса клетъчно оборудване, което отговаря на изискванията за размер, тегло и мощност, както и да бъде разгърнато без техник”, казва пред Си Ен Ен Уолт Енгелунд, заместник асоцииран администратор по програми в Дирекцията за космическите технологии на НАСА. Не по-малко предизвикателство е, че оборудването ще трябва да работи в суровата лунна среда на екстремни температури и радиация.
Специалната космическа 4G мрежа се изгражда от “Бел лабс” – американско подразделение на “Нокия”, като се използват набор от готови търговски компоненти. Тя ще бъде натоварена на спускаем апарат на американската компания “Интуитив машинс” и след като бъде разгърната, ще свърже спускаемия модул чрез радиооборудване с две превозни средства в роуминг, които имат специална мисия: да търсят лед.
Една от машините, луноходът “Лунар аутпост”, ще изследва района, известен като Шекълтон кънектинг ридж (там е разположен лунен кратер, дълбок 4,2 км), докато автономният робот “Микро нова” ще се гмурне в кратерa, за да сканира отблизо за доказателства за лед на Луната. Улесняването на търсенето на вода ще е първата голяма задача на 4G оборудването.
Изображенията на лед - предавани обратно на спускаемия модул и след това на Земята почти в реално време чрез клетъчната мрежа - биха били първите в света. Лунният лед може да се използва за създаване на годен за дишане кислород и дори гориво, което в крайна сметка да се използва за стартиране на мисии до Марс от Луната.
За програмата “Артемис” на НАСА, която има за цел да върне астронавти на Луната през това десетилетие, клетъчната свързаност е безценна. В момента астронавтите разговарят помежду си по радиото, но НАСА иска лунна комуникационна система, способна да поддържа видео с висока разделителна способност и предаване на огромен обем научни данни, посочва Енгелунд.
“Възможността да комуникирате на Луната е от решаващо значение за “Артемис” – толкова важно, колкото всеки друг елемент на мисията като енергия, вода за пиене и въздух за дишане - продължава специалистът от НАСА. - В крайна сметка това усилие ще помогне за създаването на лунна комуникационна мрежа, която може да даде на нашите изследователи възможността да предават научни данни, да се свързват с контрола на мисията и да говорят със семействата си, сякаш вървят по улицата с мобилните си телефони.”
07.05.2024, 13:12 часа
175 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha