Експерт: В момента не покриваме инфлационния критерий, но има шансове това да се случи

Експерт: В момента не покриваме инфлационния критерий, но има шансове това да се случи Влизането в еврозоната е по-важно като процес, отколкото като резултат. Но колкото по-рано, толкова по-добре, от гледна точка освен на всички икономическите преимущества за икономически по-активните хора, това е и една много важна геополитическа котва.
Това каза в студиото на Euronews Bulgaria финансистът Левон Хампарцумян.
Ако не влезем през януари 2025 г. няма да свърши светът, но амбицията и усилията в тази посока трябва да продължават.
Според него, в момента не покриваме инфлационния критерий, но има шансове това да се случи. Другото са чисто политическите намерения на хората, към които се присъединяваме дали ни искат. Виждате с Шенген, че един да не ни иска и не става. Няма полуеврозона, но има валутен борд, който ни държи в еврозоната по ред показатели.
"Животът си поскъпва така или иначе. Парадоксално в най-големите държави някои потребителски стоки са по-евтини, което е напълно естествено - голям пазар и голяма конкуренция. Нищо няма да стане със спестяванията ни - който има - има, който няма - няма. Просто вместо в левове ще ги мерим в евро, което и днес се случва. Влоговете автоматично ще се превалутират за сметка на държавата", посочи финансистът.
Хампарцумян смята, че България се води страната с най-ниски доходи в клуба на най-богатите в света, така че усещането за бедност е едно доста субективно понятие. Истинската бедност в света е в страни от Третия свят, където хората наистина преживяват с няколко долара на месец.
По думите му в този смисъл българите не са бедни, а усещането за бедност и ниски доходи е нещо различно.
"Статистиката показва едни цифри, които са формални – това, до което тя има достъп през каналите, които регистрират доходи и платени данъци. Има обаче и един сив сектор на икономиката, така че някой, който изглежда статистически на минималния праг на заплащането, всъщност получава повече и ние няма как да знаем дали получава с 5% повече или с 500%", каза финансистът.
Факт е, че се увеличава разликата между най-високо и най-ниско платените хора в България, каза още Левон Хампарцумян. По думите му ключът към излизане от тази ситуация е да бъдат мотивирани хората, които са в работоспособна възраст и не учат и работят да започнат да работят, защото останалата част от българското общество носи тези хора на гърба си.
Според Хампарцумян ако не се случат някакви външни шокове и извънредни събития, очакванията са нивата на инфлация у нас да вървят към понижение.
11.05.2024, 14:10 часа
190 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha