Медици с искане: Децата без задължителни ваксини да не могат да посещават училище

Медици с искане: Децата без задължителни ваксини да не могат да посещават училище Дете без задължителните имунизации да не може да посещава училище или организиран колектив от деца. Това е старо предложение на Сдружението на общопрактикуващите лекари, за което припомни д-р Костадин Сотиров в интервю.
Към момента ограничението важи само за детски градини, като се допускат и деца, които не са ваксинирани по медицински причини.
Според д-р Сотиров, законодателството трябва да бъде променено така, че неваксинираните по календара деца не трябва да се допускат в родителски кооперативи, в училища, на екскурзии и зелени училища.
"И това ще окаже един по-добър ефект относно имунизирането", каза д-р Сотиров.„
Личният лекар обясни, че някои родители подписват отказ детето им да бъде имунизирано, след което плащат еднократна глоба на Здравната инспекция и с това приключват този процес. Проблемът е с родители, които лекарите не могат да открият.
"Проблемът е да докажем след това, че ние сме ги потърсили. Има различни тълкувания от страна на министерството какво е доказателството, че ние сме ги потърсили. Някои от тълкуванията е единствено писмо с обратна разписка, но всичко това прахосва времето на лекарите", казва медикът.
Един от пациентите на д-р Сотиров е дете, което през тази година навършва шест години и подлежи на имунизация за коклюш. От януари до момента родителите му отказват контакт с лекаря.
11.05.2024, 14:24 часа
233 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha