Горивата у нас все още са на прилични цени, гърците завиждат

Горивата у нас все още са на прилични цени, гърците завиждат Въпреки мрачните пророчества, че скъсването с руския нефт ще излезе през носа на българите, цените на автомобилните горива у нас са на прилични цени. "Лукойл Нефтохим" безпроблемно доставя и преработва различни видове петрол от цял свят, след като влезе в сила забраната за ползване на руска суровина. В момента средната цена на обикновения бензин и дизела у нас е 2.72 лв. за литър, показва статистиката на портала Fuelo. Тя изглежда висока на фона на около  2.55 лв. в началото на годината. Но трябва да отчетем, че има обективни фактори - и котировките на петрола сега са по-високи.   
 
Рекорди
Данните на портала пък Numbeo показват, че в повечето държави от ЕС масовият бензин е над 3 лв. №1 по скъпотия в света е Хонконг, където плащат средно 2.84 евро за литър (сравнете с 1.38 евро в България). В челната тройка влизат още Финландия и Сингапур с цена 1.95. 
Съседката Гърция също е сред скъпите дестинации с 1.91 евро за литър А-95. В Германия плащат за литър автогориво по 1.74 евро, а във Франция и Италия - по 1.80-1.82. 
Пак по данни на Numbeo има една държава, в която бензинът е буквално жълти стотинки - това е Либия, където литър гориво струва едва 3 евроцента. Следващите евтини страни, които също като Либия са големи производители и износители на петрол, са Египет и Алжир, където А 95 струват съответно 24 и 31 евроцента. 
Гърците от месеци са в паника заради скъпите автомобилни горива. Много собственици на бензиностанции в Северната част на страната се оплакват, че оборотите им главоломно падат, защото шофьорите масово отскачат по съседски до България, за да зареждат евтино колите си. Представители на петролния бизнеса у нас пък съветват хората, които тръгват с автомобил на почивка или на екскурзия в Гърция, да напълнят догоре резервоарите, преди да минат границата. 
 
А сега накъде
У нас от началото на май до момента цените всъщност са в застой. Добрата новина е, че експертите не очакват някакви рязки промени през лятото - въпреки че котировките на петрола са доста "игриви" и се движат на зиг-заг, като отразяват напрежението ивицата Газа и Близкия изток, решенията на ОПЕК и на отделните страни членки, представянето на китайската икономика, пулсирането на запасите на САЩ с горива и т.н.
 Дали ще видим традиционното лятно загряване на цените на горивата? По-скоро не“, заяви Светослав Бенчев от  Българската петролна и газова асоциация.
„Очакваме слаби колебания с 2-3 стотинки нагоре-надолу", прогнозира Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.
12.05.2024, 10:30 часа
213 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha