Вижте 10 признака на емоционална дистанция във връзката

Вижте 10 признака на емоционална дистанция във връзката Една истински силна и здрава връзка предполага емоционална близост и интимност. Когато партньорите са достатъчно близки, за да не допускат нищо да застане между тях – хора, проблеми, трудности, конфликти, предизвикателства, това прави отношенията им истински непоклатими и здрави.
Но когато между партньорите се загнезди емоционална дистанция, това може да се превърне в проблем, по-голям от който и да е конфликт или нерешим проблем. Емоционалната дистанция е в състояние да влоши отношенията до такава степен, че да се превърне в непреодолимо препятствие, понякога дори повече от изневярата.
Кои са 10-те признака на емоционалната дистанция в една връзка?

1. Влошена комуникация.
Ако сте започнали да изпитвате трудности в общуването, не споделяте, не си разказвате как е минал денят, не изпитвате желание да се обадите първо на партньора си, когато имате новина – всичко това е много лош признак на влошена комуникация помежду ви. Тя е предшественик на емоционалната дистанция, която разрушава отношенията.

2. Липса на интимност.
Ако сте се отдалечили емоционално един от друг, вероятно сте изгубили и желанието за секс. Физическата близост е необходимост, която обаче зависи не само от нуждите на тялото, но и на душата. Ако се чувствате емоционално отдалечени, това ще ви кара да изпитвате понижено либидо.

3. Избягвате конфликтите.
Конфликтите са показателни в много отношения. Ако ги има постоянно, това е лош признак на неразбирателство във връзката. Но и ако ги избягвате, това също показва нередности. Избягването на конфликтите често е продиктувано от нежелание да спорите за едно и също всеки път без изход от ситуацията. Възможно е да сте започнали да избягвате конфликтите и защото сте емоционално отдалечени и не ви пука за връзката.

4. Липса на щастие.
Ако сте започнали да се чувствате нещастни във връзката си, това е един от знаците на емоционална дистанцираност и отдалечаване един от друг.

5. Разлики в емоционалните нужди.
Не всеки човек има еднакви емоционални нужди с тези на партньора си. Когато тези разлики се окажат твърде големи и започнат да разширяват пропастта помежду ви е много вероятно да започнете да изпитвате емоционална дистанция.

6. Липса на емоционална подкрепа.
Друг признак на емоционалната дистанцираност е отсъствието на подкрепа. Не усещате подкрепата на партньора си, когато имате нужда от това. Вие самите не полагате усилия да му засвидетелствате подкрепа, когато той се нуждае, защото не го смятате за необходимо. Така попадате в омагьосан кръг на все по-осезаемо емоционално отдалечаване един от друг.

7. Нарастваща нужда да сте сами.
Изтощили сте се от присъствието на партньора си. Непрекъснато се нуждаете от време, прекарано насаме или с други хора. Всячески се опитвате да се дистанцирате физически от партньора си. Това подсказва емоционално откъсване, което не вещае нищо добро за отношенията.

8. Не прекарвате качествено време заедно.
Показател за емоционална дистанция във връзката е, когато сте започнали да прекарвате все по-малко качествено време заедно. Просто съществувате под един покрив, но не правите нищо заедно. Спрели сте да спортувате заедно, да се забавлявате, да практикувате любимите си хобита или занимания. Не изпитвате нужда да излизате заедно или да се срещате с общите си приятели. Всичко това показва, че сте отдалечени емоционално един от друг.

9. Между вас се е натрупал стрес.
Стресът е навсякъде около нас в ежедневието ни, в работата, в проблемите, с които се сблъскваме, с неочакваните ситуации. Когато сте емоционално близки с половинката си, стресът не може да ви събори. Партньорът ви ще бъде вашият пристан, на който ще избягате от стреса и който ще ви помогне да се справите с него. Но когато стресът е навлязъл и във връзката ви, повишил е напрежението между вас и е образувал все по-голяма пропаст помежду ви, това създава емоционална дистанция.

10. Чувствате се потиснати. 
Ако връзката ви ви кара да се чувствате потиснати и по-скоро мечтаете да избягате, отколкото да се опитвате да оправите отношенията си, това е признак на отдалечаване. Липсата на комуникация, разбиране, нагнетяването на напрежение водят до все по-осезаема емоционална дистанция и нежелание за старание във връзката.
23.05.2024, 10:00 часа
254 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha