Байдън забрани вноса на руски уран

Байдън забрани вноса на руски уран Президентът на САЩ Джо Байдън подписа закон, с който се забранява вносът на уран от Русия в САЩ, съобщи пресслужбата на Белия дом.
Росатом заяви, че забраната за внос на уран от Русия в САЩ ще наруши стабилността на пазара. САЩ се нуждаят от до четири години, за да създадат мощности, които да заменят вноса на уран от Русия, смята ръководството на компанията.
Според съобщението Байдън е подписал в понеделник закон, "забраняващ вноса на необлъчен, нискообогатен уран, произведен в Руската федерация или от руска компания".
Джейк Съливан, съветник на американския президент по въпросите на националната сигурност, заяви, че забраната за внос на уран от Русия ще позволи на Съединените щати да премахнат зависимостта си от Москва в мирната ядрена енергетика.
На 30 април Сенатът на САЩ одобри законопроект за забрана на вноса на обогатен уран от Русия. Въпреки това в изключителни случаи, ако няма алтернативни източници на уран за поддържане на реакторите в САЩ или ако тези покупки са в "национален интерес", законът позволява покупките да продължат до януари 2028 г. Документът също така налага задължения на Министерството на енергетиката да намери и предостави на Конгреса варианти за заместване на доставките на уран от Русия. 
14.05.2024, 09:29 часа
257 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha