Хлябът не поевтинява, ето защо

Хлябът не поевтинява, ето защо Пшеницата поевтиня с над 30 на сто за година, но въпреки това цената на хляба в магазините остава почти без промяна, показват данни на Националния статистически институт.  На този фон тенденциите са за задържане на ниски цени на зърнените култури.
Цената спада заради икономически процеси, а не заради статистически данни. През месец май миналата година цената на пшеницата за тон е била 413 лв., а през май 2024 г. е 377 лв. за тон. Средната цена на белия хляб е 2.44 лв./кг.
Хлябът задължително присъства в списъка за покупки на Дора от Добрич. В житницата на България, където цената му е по-ниска от средното за страната, килограм бял хляб е 1.60 лв. Дори при по-ниската цена там обаче Дора вижда поскъпване.
По думите на зърнопроизводители тази за 1 година цената на килограм пшеница е спаднала от 60 ст. на 40, което представлява поевтиняването, посочено от НСИ. Вече се правели и предварителни сделки за дори по-ниски цени. „Имаше т.нар. фючърсни сделки през март и април, които са под 40 ст., но цената не трябва да бъде такава“, казва Станимир Станчев.
Според браншовия съюз на хлебарите и сладкарите преди събирането и продаването на новата реколта няма как да се очакват промени в цените на хляба. Засега той се изработва от пшеница, купена на старите, по-високи цени. „Това се прави в началото на всеки сезон след жътва. Когато са правени сделките, с които в момента работят мелниците, цената на пшеницата са били други“, каза Мариана Кукушева, председател на Националния браншов съюз на хлебари и сладкари.
По данни на Комисията по стокови борси и тържища за една година изкупната цена на пшеницата е спаднала с около 40 лева за тони вероятно ще остане на тези нива. Но председателят ѝ посочва, че не само цената на пшеницата определя тази на хляба. „Хлябът не е само зърно и пшеница. Има енергийни разходи, разходи за заплати. Има други установени баланси от пазара, ако няма катаклизми на енергийния пазар. Цената за труд и за енергия са доста повече в крайната себестойност, отколкото суровината“, каза председателят на Комисията по стокови борси и тържища Владимир Иванов.
Точно така смята и Дора от Добрич. Тя посочи, че от 1 юли скача тока, а това може да доведе до увеличение на цената на хляба.
17.05.2024, 11:09 часа
336 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha