Австралийската полиция арестува 554 души в операция срещу домашното насилие

Австралийската полиция арестува 554 души в операция срещу домашното насилие Полицията в най-населения австралийски щат е арестувала и обвинила 554 заподозрени в домашно насилие в рамките на четиридневна операция, предаде АФП.
Страната е поела инициатива да се справи с поредица от високопоставени нападения над жени.
Полицията на Нов Южен Уелс съобщи, че са били задържани някои от "най-тежките извършители на домашно насилие" в щата, включително един мъж, за когото се твърди, че е посягал на жена, причинявайки ѝ счупване на ребра, наранявания по лицето и посиняване на бъбреците.
Арестите са извършени в момент, когато Австралия се бори с насилствената смърт на 28 жени през тази година - средно по една на всеки четири дни. През същия период на миналата година са починали само 14 жени.
Поредица от широко разпространени нападения срещу жени - включително намушкването с нож на пет жени в търговски център в Бонди - насочиха вниманието към насилието, основано на пола, и домашното насилие.
Австралийският министър-председател Антъни Албанез го нарече "национална криза". Той също така обяви мерки за ограничаване на „deepfake” порнографията и увеличаване на финансирането за жени, бягащи от насилствени връзки.
Убийствата от интимни партньори постепенно намаляват през последните 30 години, сочат данни на австралийското правителство.
А процентът на разпространение на домашното насилие в Австралия все още остава под средния за ОИСР - и по-нисък от този в Канада, САЩ и Великобритания, според данните за 2023 г.
Но службите за борба с домашното насилие отдавна предупреждават, че трябва да се направи още.
20.05.2024, 12:36 часа
159 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha