Ето какво да правим по време на гръмотевична буря

Ето какво да правим по време на гръмотевична буря По време на мощната буря в сряда в София са паднали от 20 до 90 литра на квадратен метър, като месечната норма е 80 литра. Това коментира климатологът Симеон Матев. По думите му бурята е била най-силна в източните квартали на столицата.
В сряда вечерта мъж беше приет в болница, след като мълния е паднала в близост до него. Инцидентът е станал в столичния квартал „Младост“ 1. След направената първоначална диагностика е установено, че мъжът е в добро общо състояние и няма опасност за живота му. 

От БЧК дават някои съвети за поведение при гръмотевична буря:
  • Ако се намирате сред природата по време на гръмотевична буря, постарайте се да застанете далеч от високи дървета и самотно стърчащи канари. При наличие на сух предмет, седнете върху него.
  • Ако сте на открито, не лягайте и не докосвайте земята с ръце. Клекнете като плътно прилепите крака. Наведете главата си надолу и притеснете колене към гърдите си. Със скръстени ръце обхванете глезените. Дръжте се на разстояние от съседа си.
  • Ако сте на колело, слезте от него. Не се хващайте и не дръжте метални предмети – те привличат гръмотевиците. Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение. Стойте настрани от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения.
Подходящи места за подслоняване са дълбоките пещери. Застанете най-малко на 3 метра навътре от входа и се старайте да има поне метър свободно пространство от двете ви страни. Не се подслонявайте близо или под надвиснали скални маси.
Ако бурята Ви изненада в река, езеро или басейн незабавно излезте от водата и се отдалечете. В случай, че сте с лодка или сърф в морето – бързо се отправете към брега.
Когато се намирате в къща или на работното място, трябва да изключите от мрежата телевизора, кабела от външната антена, компютъра и останалите електрически уреди. Затворете вратите и прозорците.
Стойте далеч от чешми, балконски врати и прозорци.
По време на пътуване с кола приберете антената на автомобила. Ако падне гръм по време на движение, проверете гумите, ако са обгорели, могат да се спукат.
Ако почувствате изтръпване на части от тялото в резултат на ел. напрежение, незабавно легнете на земята.
За защита от пряко попадение на мълнии се изграждат мълниеприемници и мълниеотводи. Мълниезащитната инсталация на всяка сграда трябва да бъде периодично проверявана.
При градушка незабавно потърсете подслон. Големите ледени късове могат да Ви причинят травми и наранявания.
23.05.2024, 12:18 часа
276 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha