Прокуратурата сложи край и на турското разклонение на "Барселонагейт"

Прокуратурата сложи край и на турското разклонение на "Барселонагейт" Софийска градска прокуратура е прекратила проверката за пране на пари в Турция, която се водеше по отделени материали от приключилото разследване, станало известно като "Барселонагейт".
Това съобщават сайтовете Bird.bg и "Медиапул", като официално потвърждение на информацията няма. 
За разклонението на проверката се разбра през октомври, когато от обвинението съобщиха, че не са открити достатъчно доказателства, че е съществувала организирана престъпна група, начело с бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, но че се отделят материали за проверка дали няма пране на пари в Турция.
"Барселонагейт" е разследване за къща в Барселона, в което се проверява схема за пране на пари, свързвано с бившия премиер Борисов. По случая е замесено и името на бившия български модел Борислава Йовчева, за която има подозрения, че се е възползвала от схемата, и от която се твърди, че Борисов има дете.
През 2018 г. каталунското издание "Периодико" съобщи, че местните власти проверяват дали именно тя е свързана с Борисов. Бившият премиер винаги е твърдял, че няма нищо общо със случая, но отказа да даде ДНК проба, за да се установи дали детето на Йовчева е от него.
През лятото на 2023 г., малко преди да бъде отстранен от длъжност, бившият главен прокурор Иван Гешев поиска имунитета на Борисов. Първоначално той заяви, че няма да се откаже от него, но впоследствие след отстраняването на Гешев го направи. Борисов само е разпитван по казуса, но никога не е бил обвиняем.
Малко след встъпването като изпълняващ длъжността главен прокурор Борислав Сарафов, прокуратурата започна проверка срещу обвинителя, който работеше по "Барселонагейт" (Стефан Христов), и той беше отстранен от този случай, както и по всички други, по които работи.
През октомври делото беше прекратено, като тогава от държавното обвинение съобщиха, че отделят материали за проверка дали има:
- пране на пари относно увеличаване на капитала на испанско търговско дружество - което притежаваше къщата в Барселона и луксозния бутик в същия град, управляван от Йовчева
- пране на пари за преводи между физически лица с инициали Р.Р. (Руслан Русимов - бел.ред.), за който се твърди, че е превеждал пари на Борислава Йовчева за издръжка) и Борислава Йовчева
- пране на пари за закупуване на недвижим имот в Република Турция
за неизгодна сделка по повод продажба на акции на търговско дружество.
От обвинението проверяваха дали няма пране на пари и при покупката на голям апартамент в Истанбул и редовни парични преводи на лица към бившата манекенка Борислава Йовчева. По случая беше отправено и искане за правна помощ към Турция.
В материалите, изпратени от прокуратурата в Народното събрание, с които се искаше имунитета на Борисов, се твърдеше, че именно лидерът на ГЕРБ като премиер е осигурил парите за луксозната къща в Барселона, в която е живяла Борислава Йовчева, с която е имал интимна връзка, и общото им дете, на което той не е дал бащинство.
23.05.2024, 14:42 часа
272 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha