ЕС одобри нов закон за веригата за доставки, защитаващ човешките права

ЕС одобри нов закон за веригата за доставки, защитаващ човешките права Европейският съюз одобри окончателното на ниво министри оспорвано законодателство, изискващо от компаниите да защитават човешките права по отношение на дейности, свързани с веригата за доставки, информира ДПА.
Директивата относно надлежната проверка на корпоративната устойчивост - т. нар. Европейски закон за веригата за доставки (ЕU supply chаin Act) - има за цел да държи отговорни големите компании, ако те печелят от детски или принудителен труд.
Законодателството изисква от големите компании да предотвратяват и коригират нарушенията на правата на човека и околната среда в техните глобални вериги за доставки.
Компании с оборот над 450 милиона евро (487 милиона долара) и най-малко 1000 служители са обхванати от новия регламент. Например, ако дрехите на големи модни компании се шият от деца в Азия, жертвите на подобна експлоатация в бъдеще ще могат да поискат обезщетение съгласно новото законодателство.
Нито една страна членка на ЕС не гласува против закона, но 10 се въздържаха, сред които и Германия.
Първоначалният вариант на закона, договорен с Европейския парламент през миналата година чрез посредничеството на Испания, не успя да получи достатъчно подкрепа от страните членки. Новият вариант, одобрен днес и договорен от Белгия, повишава прага, при който компаниите ще попадат под новите разпоредби.
24.05.2024, 15:34 часа
237 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha