"Боташ" и "Газпром" договарят концепция за ценообразуване

"Боташ" и "Газпром" договарят концепция за ценообразуване Турция и Русия работят активно за създаване на търговска платформа за продажба на природен газ. "Интерфакс" цитира обстойно думите на министъра на енергетиката и природните ресурси на Турция Алпарслан Байрактар. Прави впечатление, че в руските агенции се разпространява информация само за намеренията на турската страна.
Байрактар посочва, че по-специално в момента с руската страна се работи върху концепцията за ценообразуване в центъра за търговия с газ. Желанието е през следващите няколко месеца да се създаде център за търговия с газ съвместно между "Боташ" и "Газпром" в рамките на Истанбулския финансов център.
Амбицията на Турция е да стане не само център за търговия с газ, но и негов износител.
Според министъра в момента вътрешното търсене на природен газ в Турция е 50 милиарда кубически метра годишно, но благодарение на инвестициите в газовата инфраструктура страната ще може да получава 70-80 милиарда кубически метра газ годишно.
"Наличието на мощна газотранспортна инфраструктура ще ни позволи да изнасяме тези количества за Европа. Ние вече се превръщаме в държава, която за първи път изнася газ за Унгария, България, Румъния и Сърбия и то не само газов център, където цените на синия газ ще се формират като гориво, подобно на търговската платформа в Холандия. В същото време физически изнася газ към конкретни купувачи и държави", са цитираните думи на Байрактар.
Ръководителят на турското министерство на енергетиката отбелязва, че Турция може да осигури 50% от вътрешното търсене с втечнен природен газ благодарение на създадените в страната LNG терминали. Дневният капацитет за приемане на LNG в Турция е 160 милиона кубически метра. "Един от стълбовете на диверсификацията е дневният капацитет за получаване на втечнен газ. Турция има техническа възможност да получава втечнен газ, дори и в един момент останалите източници да бъдат изключени", каза той.
Вече е увеличен капацитетът и на подземните газови хранилища от 2,8 милиарда на 5,8 милиарда кубически метра, а плановете са този капацитет да бъде увеличен до 12 милиарда кубически метра до 2028 г. Това ще позволи съхранение на до 25% от вътрешното търсене на газ. Увеличаване на капацитета е планирано за Туз Гел и Силиври.
25.05.2024, 16:33 часа
520 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha