Рекорден брой от 550 колоездачи се включиха във Велообиколката на Северозапада /снимки/

Рекорден брой от 550 колоездачи се включиха във Велообиколката на Северозапада /снимки/ Тази събота, 25-ми май, около 550 начинаещи и професионални колоездачи от девет държави се включиха в четвъртата Велообиколка на Северозапада. Участниците в събитието имаха възможността да преминат край някои от основните забележителности на района, сред които Белоградчишките скали, биосферен резерват „Чупрене“, Чипровския манастир и други. Основна цел на инициативата е да се популяризират колоезденето и активният екологичен туризъм в региона.
Началото на Велообиколката беше от площада в Чипровци в 9 часа сутринта, когато по трасето потеглиха над 100 опитни състезатели, избрали най-дългата дистанция от 165 километра (или 100 мили - класическа дистанция в колоезденето) . След тях, в 11 ч., с масов старт по маршрутите си се впуснаха и останалите около 450 участници на 45, 75 и 105 км. В откриването на събитието се включи и кметът на Чипровци Пламен Петков. „Активният туризъм, природата и спортът популяризират най-лесно нашия регион сред цяла България и чужбина и това си личи от събития като Велообиколката“, каза след старта кметът. 
Най-голям интерес имаше към 105-километровата дистанция, по която решиха да преминат близо 200 колоездачи. Най-бързите сред тях бяха Иван Йорданов (3:11:19), Адриан Каспаров от отбор „Свободно измерение“ и Калин Ангелов от „Doltchini“. Сред дамите на челните позиции се класираха Пепа Димитрова (3:32:11), Ралица Тимева от „АрхБайк“ и Ива Радева. По маршрута с дължина 75 км се включиха общо 178 души, като това беше дистанцията, привлякла най-много дами – общо 50. Най-бързи от тях бяха Росица Китина от отбор „Груба Секси Сила“ (2:36:10), Йоана Христова и Александра Зашева. При мъжете на 75 км първи едновременно финишираха румънците Стефан Барбу и Тудор Гитмус ог клуб „Олимпия Букурещ“ с време 2:10:42, а след тях финиша премина Григор Димитров. Най-късата дистанция от 45 км привлече общо 70 участника, като първи по нея бяха Стоян Пеева от „Team Yellow“ (1:25:14), Панайот Панайотов от „Azimut“ и Янко Миланов, а сред жените Светлана Манчева от MNZ, Мина Панкова и Наталия Найденова от „Котки на ръба на нервна криза“. За първи път тази година събитието включваше и предизвикателния маршрут с дължина 165 км и с 1800 метра изкачване. Най-бързи по него бяха Минчо Джангалов от Несебър с 4:35:58, следван от Симеон Желев и класирания и при мъжете над 50-годишна възраст Пламен Лумпаров. При жените най-дългата дистанция първа премина Ирина Иванова с голяма преднина и време 6:37:34, следвана от Калина Георгиева (7:25:34) и Теодора Цонева.
Както всяка година, имаше и специално отличие „Местен герой“ за най-бързите колоездачи, живеещи в района. С това звание бяха отличени участниците от „КК Монтана“ Светослав Димитров на 165 км и Олег Дамянов на 105 км, както и Ивелина Кръстева от  „Груба Секси Сила“ на 75 км и Антонио Ивайлов от КК „Огоста“ на същата дистанция и Лена Каменова и Денис Тодоров на късата дистанция и други.
Финалът и награждаването бяха в малкото село Митровци, където колоездачите попаднаха сред автентичната атмосфера на местния събор. Те бяха посрещнати от оркестър “Mont Music” с духова музика, скара и местната крафт бира „Чипровско пиво“. Всеки финиширал получи медал, а най-бързите бяха отличени с плакет. Наградният фонд по традиция не включва пари, а местни продукти, които бяха предоставени от две винарни в региона - винарна Боровица и “Агрофитнес” от село Боровци, което развива само местни забравени винени сортове.
Със своите четири издания Велообиколката успя да се превърне в най-масовата спортна проява за района и най-голямото шосейно колоездачно състезание в България. В събитието тази събота се включиха участници от девет държави, сред които Австралия, Великобритания, Германия, Италия, Полша, Румъния, Украйна и Белгия. Голяма част от участниците и техните близки избраха Северозапада като дестинация за своите почивни дни и благодарение на събитието почти всички хотели и къщи за гости в района бяха запълнени, като беше използван и къмпинг край село Митровци. 
Велообиколката на Северозапада се организира от клубовете „Бегач“ и „Колоездач“ с подкрепата на фондация „Америка за България“ и общините Чипровци, Чупрене, Белоградчик и Димово.
27.05.2024, 12:27 часа
269 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha