Въпреки трагедията с "Титан": Милиардер ще се спусне с нова подводница до "Титаник"

Въпреки трагедията с "Титан": Милиардер ще се спусне с нова подводница до "Титаник" 74-годишен милиардер е разработил нова мини подводница, с която да се гмурне до останките на „Титаник“.
1514 души губят живота си с потъването на кораба през 1912 година. Повече от век по-късно Атлантическият океан се превърна във „воден гроб“ за петима души след инцидент с подводницата „Титан“ на компанията OceanGate. Сред жертвите беше и изпълнителният директор на компанията, а след трагедията тя спря дейността си.
През юни 2023 г. всички пътуващи с „Титан “искаха да стигнат до останките до най-известния потънал кораб в света. Подводницата обаче имплодира по пътя си към тях.
Останките на "Титаник" се намират на 3800 м под морското равнище в северната част на Атлантическия океан.
Търсенето на подводницата предизвика международен отзвук и прикова вниманието на обществеността, а няколко дни по-късно бяха намерени първите отломки.
Митът за „Титаник“ все още пленява хората – въпреки отнетите животи.
Сега 74-годишният милиардер Лари Конър от Охайо иска да се гмурне до "Титаник“.
Mъжът, натрупал богатството си с недвижими имоти, е разработил нова мини подводница, съобщава Wall Street Journal.
Той я е създал заедно с Патрик Лахи, собственикът на Triton Submarines - aмериканска компания, която проектира и произвежда луксозни подводници за изследвания, заснемане на филми, изследване на дълбоки океани.
Двуместният плавателен съд е наречен Triton 4000/2 Abyssal Explorer и струва 20 милиона долара. Пътуванията с него ще могат да се извършват многократно.
„Искам да покажа на хората, че океанът има огромна сила. Може да бъде прекрасно и наистина да промени живота ви, ако подходите към него по правилния начин“, казва Лари Конър.
Повече от десетилетия той е обмислял модела на подводницата заедно с партньора по гмуркане. Накрая го проектира на чертожната дъска.
„Липсваха подходящите материали и технология. Преди пет години не можехме да построим тази подводница“, коментира Конър. С пътуването си до „Титаник“ той иска да докаже, че достигането на останките е възможно без трагедии.
На 18 юни 2023 г. „Титан“ предприе своето пътуване на около 600 километра от бреговете на Нюфаундленд. Подводницата обаче се имплодира - физическо явление, при едно тяло внезапно се разбива на парчета заради свръхналягане отвън.
Все още не е известно кога Triton 4000/2 Abyssal Explorer ще направи нов опит да достигне "Титаник".
28.05.2024, 11:36 часа
218 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha