Белгия ще даде на Украйна 30 изтребители Ф-16, първите - още тази година

Белгия ще даде на Украйна 30 изтребители Ф-16, първите - още тази година Украйна и Белгия сключиха днес двустранно споразумение за сигурност, включващо доставката на 30 изтребителя Ф-16. То беше подписано на среща в Брюксел между украинския президент Володимир Зеленски и белгийския премиер Александър Де Кроо, предаде Ройтерс.
"Документът включва белгийска помощ на стойност най-малко 977 милиона евро за Украйна за тази година, както и ангажимент от страна на Белгия да оказва подкрепа през десетгодишния срок на споразумението", заяви Зеленски в публикация в една от социалните мрежи.
Белгия ще предостави на Украйна 30-те изтребители до 2028 г., а Киев ще получи първата партида тази година, каза по-рано във вторник министърът на външните работи Хаджа Лабиб по Bel RTL. Тя уточни, че освен самите самолети, кралството ще достави боеприпаси за тях - те ще бъдат взети и от собствените му арсенали.
Според Лабиб такава военна подкрепа за Украйна е необходима, за да бъде спрян руският президент Владимир Путин, който е "решен да премести границите на европейските страни". Тя подчерта, че прехвърлянето на бойни самолети има за цел по-специално да гарантира сигурността на самата Белгия.
"Може ли един ден руски танкове да нападнат Брюксел? Ако позволим на Путин да действа както иска, това вече няма да е невероятен сценарий", каза министърът.
Белгия се присъедини към "коалицията Ф-16" заедно с Нидерландия, Дания и Норвегия през 2023 г. Първоначално кралството се ангажира само с обучение и логистична подкрепа. Но миналата есен правителството също реши да предостави определен брой самолети, след като Белгия получи първите изтребители Ф-35, които поръча от Съединените щати през 2018 г. Властите не са съобщавали досега колко Ф-16 ще бъдат прехвърлени на украинските въоръжени сили. Местни медии писаха, че страната може да изпрати два до четири бойни самолета до края на годината.
Последните териториални придобивки на Русия в Украйна накараха западните съюзници да ускорят военните доставки. Първите Ф-16 може да се появят в украинските въоръжени сили през юни-юли. Те трябва да бъдат изпратени от Дания, чиито власти съобщиха, че в началото ще прехвърлят шест от 19-те обещани изтребители в Украйна.
През есента "щафетата" ще бъде поета от Нидерландия, която планира да достави общо 24 самолета. Нидерландският министър на отбраната Кайса Олонгрен каза, че след лятото Ф-16 "ще бъдат прехвърлени на партиди в Украйна". Тя не уточни точно колко самолета ще бъдат изпратени през есента.
Норвегия получи разрешение от САЩ да предостави на Украйна 22 самолета, както и оборудването, необходимо за поддръжката им. В момента обаче само 12 от тях са боеспособни. Останалите, ако не бъдат ремонтирани, могат да се използват за резервни части. Не е известно кога точно Норвегия планира доставките.
Като се вземат предвид всички данни, общо Украйна трябва да получи 95 изтребители Ф-16 от своите западни съюзници. Володимир Зеленски заяви, че Киев се нуждае от най-малко 120 от тези машини, за да се защити от руски въздушни удари. "Руснаците използват 300 самолета, атакуващи украинска територия. Имаме нужда от поне 120–130 [Ф-16], за да устоим“, каза украинският президент.
28.05.2024, 14:51 часа
229 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha