СЕМ погна "Ергенът", вижте защо

СЕМ погна "Ергенът", вижте защо Съветът за електронни медии официално е сезирал Комисията за защита от дискриминацията заради "дискриминационно съдържание по признак "възраст" в "Ергенът".
Повод за това е сигнал, подаден от българска платформа, бореща се за равенство между половете и заставаща срещу всички форми на насилие срещу жените. В сигнала се обяснява, че отношението и третирането на мъжете и жените в предаването "Ергенът" е различно, неравноправно и дискриминиращо, което освен всичко останало, е обявено от българското законодателство като незаконно."Сюжетът е базиран на участието на "перфектен ерген“, чиито качества са прецизирани до най-малкия детайл и куп девойки, подбрани с външност и качества, които предизвикват по-скоро скандал, критики и упреци от широката аудитория, което е и търсеният ефект.
Обидите спрямо момичетата са жестоки, нецензурни и уронващи достойнството и доброто им име, като много от участничките рухнаха емоционално, други загубиха работата си, защото работодателите им сметнаха, че са уронили репутацията на фирмата, в която работят. Форматът е пример за жесток сексизъм, чрез който се подстрекава езика на омразата в интернет и социалните мрежи", посочват от платформата.
Според ЕЖЛ предаването засилва патриархални модели на поведение, женомразство и изпраща послание до младите момичета за това каква е тяхната роля в обществото, какви трябва да бъдат, как е модерно да изглеждат, с какво трябва да се занимават и какво да е тяхното поведение, за да са "достойни снахи".
"Освен че е в разрез с Националната стратегия за равнопоставеността между половете, “Ергенът" нарушава чл. 17 т. А от Закона за радиото и телевизията, който се отнася до предавания, които могат да увредят физическото, психическото и нравственото развитие на децата, защото предаването се излъчва по националната телевизия в позволен за децата часови диапазон. Най-общо посланието до цялото общество е "жената е предмет, в най-добрия случай е сексуален обект и тя иска да бъде точно това и нищо повече от това“. Това послание е в основата на насилието над жените, то омаловажава насилието и го нормализира. Напомняме, че според данни на Националния статистически институт всяка трета жена на възраст 18 – 29 г. е била насилвана от настоящ или бивш партньор (36.3%)", се посочва още в сигнала.
СЕМ посочва в писмо до ЕЖЛ, че сигналът е разгледан и е отчетено, че в предаването "Ергенът" действително има дискриминационно съдържание по признак "възраст":"СЕМ разгледа на свое заседание доклад относно наблюдение на риалити шоуто "Ергенът". Доколкото в него бе отчетено наличие на дискриминационно съдържание по признак "възраст", СЕМ сезира КЗД". От СЕМ уточняват, че те също са загрижени за влиянието върху децата, което оказват риалити форматите, излъчвани в телевизионния праймтайм, и са обсъдили въпроса на специална дискусия. След споменатата дискусия от bTV са сложили знак (12+), с който обозначават, че предаването не е подходящо за деца под тази възраст.
"СЕМ няма правомощия, съгласно Закона за радиото и телевизията, да спира от ефир предавания. Медийният регулатор осъществява надзор върху дейността на доставчиците на медийни услуги за спазване на разпоредбите на ЗРТ и при констатиране на нарушения предприема съответните административнонаказателни действия", отбелязват от обществената институция.
28.05.2024, 15:02 часа
506 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha