Как и на каква възраст имат право да гласуват на евровота в страните от ЕС

Как и на каква възраст имат право да гласуват на евровота в страните от ЕС

В четири държави членки на Европейския съюз (ЕС) има задължително гласуване на европейските избори, показва информация на сайта на Европейския парламент (ЕП). Вотът е задължителен в Белгия, в България, в Гърция - за хора до 70 години, и в Люксембург - до 75-годишна възраст.
Предстоящите избори за членове на Европейския парламент ще се състоят между 6 и 9 юни, на тях ще бъдат избрани общо 720 евродепутати от всички страни членки, което с 15 повече от досегашния състав на европарламента.
Минималната възраст за упражняване правото на глас в отделните държави е между 16 и 18 години.
Например в Белгия, Австрия, Германия и Малта право да гласуват имат от 16-годишна възраст. В Гърция – от 17 години. 
Класически преференциален вот има в 19 от 27-те страни членки. В Ирландия и Малта се използва системата „единичен прехвърляем вот“, при който избирателите сами класират кандидатите в желан от тях ред.
В Люксембург избирателите могат да отбележат до шестима кандидати от различни партии, колкото представители има страната в ЕП.
Гражданите не могат да посочват предпочитания за кандидати в Германия, Испания, Португалия, Румъния, Унгария и Франция. 
Онлайн гласуване е въведено единствено в Естония. 
В Белгия в столичния регион Брюксел се гласува с компютри със специална програма, електронно се гласува и в немскоговорящите общини на Валония. 
В България гласуването е смесено – с хартия или на машина.
В някои европейски държави членки се допуска предварително гласуване, ако избирателят няма да бъде на адреса си в изборния ден.
Повечето страни членки позволяват на своите граждани да гласуват на европейски избори и извън страната. За България и Италия това право се отнася само за хора, намиращи се в друга държава в ЕС.
Законодателството на 17 държави допуска вот по пощата при определени условия, като гражданите на 14 от тях могат да гласуват по този начин, ако са в чужбина. Това са Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Естония, Испания, Латвия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Словения, Унгария, Финландия и Швеция.
В Полша по пощата гласуват хора с увреждания, а в Ирландия - дипломати и военнослужещи на мисии извън страната, както и затворници, хора с увреждания, студенти, служители в командировка.
В Дания е възможно да се гласува по пощата предварително от 6 седмици до 3 дни преди изборния ден.
За първи път на тези избори в Гърция ще може да се гласува и по пощата. В повечето от страните от ЕС се гласува с хартиени бюлетини в избирателни секции по местоживеене.

28.05.2024, 16:18 часа
259 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha