Лекарите с призив към бременните жени за ваксинация срещу коклюш

Лекарите с призив към бременните жени за ваксинация срещу коклюш Обръщаме внимание и на здравето на неродените деца. Лекарите с призив към бременните жени за ваксинация срещу коклюш.
Над 60 бременни жени са се имунизирали до момента срещу коклюш в Пловдив, въпреки че в ваксината не е задължителна. Лекарите препоръчват заедно с бременната жена, да се имунизират и хората около нея.
Около 20 000 са бременните в момента, които са в третия семестър и могат да се ваксинират за коклюш. Като резултат от кампанията по разгласяване страната ни вече е в челните места и имаме 92% покритие при средни данни за Европейския съюз между 60 и 70%, отчитат специалистите.
"Поради усилената работа, която извършваме общопрактикуващите лекари активното издирване на подлежащите, имунизационния календар е изключително висок. Ние сме с най-добрия обхват в Европа", каза д-р Костадин Сотиров.
За бременните ваксината за коклюш се явява реимунизация и няма никакъв риск за жената и плода, уверяват лекарите.
"Тя да предаде имунитета, който тя изгражда се предава и на бебето и то макар и пасивен има някаква защита и, ако и околните, които ще бъдат около детето", обясни още д-р Костадин Сотиров.
Ваксината се поставя еднократно и е безплатна единствено в Имунизационните кабинети към Регионалните здравни инспекции. Не се изисква бременните да се записват предварително, припомнят оттам.
Просто трябва да предостави документ, който регистрира гестационната седмица, в която се намира. От 27-ма до 36-та гестационна седмица е времето, в която всяка бременна, която желае да получи ваксина срещу коклюш може да го направи в нашия кабинет, който работи от 9 до 16 ч.", заяви д-р Моника Панайотова – директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“-РЗИ-Пловдив.
57 са в момента случаите на болни от коклюш в Пловдив и областта. Заради пълен имунизационен статус, към момента няма хора с усложнения и всички се лекуват вкъщи, заявиха здравните власти.
01.06.2024, 12:36 часа
317 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha