Отделението по анестезиология и интензивно лечение към МБАЛ „Христо Ботев“ отбелязва 50-годишнина

Отделението по анестезиология и интензивно лечение към МБАЛ „Христо Ботев“ отбелязва 50-годишнина Отделението по анестезиология и интензивно лечение към МБАЛ „Христо Ботев“ ще отбележи 50 години от създаването си. Тържественото събитие ще се проведе на 7 юни от 19 ч. в ресторант „Хемус“. На събитието ще присъстват всички бивши и настоящи служители на ОАИЛ, както и представители на РЗОК.
Първите крачки към по-модерна анестезиология във Враца се правят в началото на 60-те години на миналия век със закупуването на анестезиологичен апарат в окръжната тогава болница. Първият официално назначен анестезиолог във врачанската болница е д-р Цветана Георгиева. Това се случва преди 60 години - през далечната 1964 г. Отделението по анестезиология и интензивно лечение към МБАЛ "Христо Ботев" - гр. Враца е разкрито като самостоятелно звено на 1 януари 1974 г. То е правоприемник на сектора по анестезиология и реанимация към хирургично отделение. Първи завеждащ отделение става именно д-р Цветана Георгиева. Към екипа тогава се присъединяват д-р Филипова и д-р Илия Илиев. Отделението влиза в новата база, на етажа на който е в момента, през 1978 г. През годините начело на отделението, след д-р Георгиева, са били д-р Георги Тотев, д-р Илия Илиев и д-р Бланш Ангелова, като д-р Илиев оглавява анестезиологията и реанимацията в продължение на 23 г. От 2013 г. до момента началник на ОАИЛ е д-р Ростислав Стефанов. Четири старши сестри заемат този пост оттогава досега – старша сестра Параскева Василева, старша сестра Юлита Вачева, старша сестра Валя Каменова и настоящата старша сестра – Цветелина Дамянова. В момента ОАИЛ работи на II-ро ниво на компетентност и разполага с достатъчен брой лекари-специалисти, както и с трима лекари-специализанти. Най-младият лекар специалист придоби специалност през май тази година. Работим в екип с 10 анестезиологични и с 10 реанимационни сестри. Плюс шест санитари. Отделението е и база за следдипломна квалификация на лекарите, специализиращи "Анестезиология и интензивно лечение", както и на студентите от врачанския филиал на Медицинския университет в София. Най-тежките пациенти от Враца и областта постъпват на лечение в реанимация, включително и чужди граждани. През последния месец са осъществени три случая с въздушен транспорт. ОАИЛ-Враца е едно съвременно отделение с добра база, условия на труд и апаратура, както и с достатъчно квалифицирани медицински специалисти за обезпечаване на нуждите на най-голямата болница в Северозападна България. 
Организирането на събитието стана възможно благодарение на заделени средства от болницата с решение на Съвета на директорите и спонсорството на Мартин Харизанов, търговските фирми Гедеон Рихтер, Медицинска техника и  инженеринг, Капамед и Дансон. Ръководството на болницата и отделението по анестезиология и реанимация изказват благодарност на всички дарители.
06.06.2024, 09:36 часа
747 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha