Откриха токсични водорасли в Черно море

Откриха токсични водорасли в Черно море Токсични водорасли откриха на румънските брегове на Черно море. Експертите предупреждават любителите на миди и рапани, че част от тях може да са замърсени. Междувременно властите в страната решиха да забранят добива на тези морски дарове.
Специалистите от Ветеринарно-санитарната дирекция в Констанца, които са взели водни проби от Черно море, са установили повишено ниво на токсичност на водата и подали сигнал за тревога. 
Властите са предупредили населението за опасността, която представлява консумацията на миди и рапани, като забраниха събирането им и затвориха крайбрежните зони от Мангалия до Нъводари. 
Морските дарове, събрани между 23 май и 3 юни, са забранени за продажба. Специалистите предупреждават, че токсините могат да причинят алергии и респираторни проблеми. Те лесно достигат до човешкото тяло чрез рибите или морските дарове, които се хранят с подобни микроскопични растения. В момента единственият район, където могат да се събират миди, е номер 2 - който започва от Мидия и стига до Тулча.
06.06.2024, 17:21 часа
537 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha