Защо е по-добре двойките да спят с отделни завивки

Защо е по-добре двойките да спят с отделни завивки Все повече двойки практикуват спането в отделни стаи с цел не само да се наспиват по-добре, а и да спасят връзката си от допълнителни скандали, които могат да възникнат вследствие на недоспиване или защото половинката им хърка например.
Ако на нас това ни се струва прекалено крайна мярка, може да изпробваме друга практика, широко разпространена в скандинавските страни.
Независимо колко обичаме любимия човек, понякога именно той е причината да не можем да си починем качествено през нощта. А това несъмнено оказва влияние на начина, по който преминава целият ни ден. И вместо вечер да му се заканваме да не ни отвива пак, по-добре да вземем кардинално решение - да спим с отделни завивки.
Ако сме свикнали досега винаги да се завиваме с една обща, със сигурност в началото ще ни е странно - най-вече защото няма да усещаме допира на тялото на половинката. Но след няколко нощи ще се убедим, че сме взели правилното решение.
Особено ако живеем с човек, който обича да се завива от главата до петите и по цяла нощ се върти, а ние страдаме от тази креватна гимнастика и изпълняваме различни захвати, за да останем завити.
Този начин на спане при двойките е много популярен в Швеция, Дания, Норвегия и други страни в Европа - най-вече в тези, в които през по-голямата част от годината ти трябва топла завивка. И не говорим за жертване на интимността като важна част от всяка връзка, а за поставяне на първо място на качествения сън като важна част от здравословния начин на живот.
Според различни изследвания, споделянето на една завивка с половинката води до 30% повече нарушения в съня - резултат, който не е за подценяване. Както и комфортът да сме винаги завити (или пък отвити, ако ни е жега) и да може да се преместим на другата страна, без да смутим съня на любимия човек.
Именно температурата по време на сън е един от водещите фактори за неговото качество. Ако ни е прекалено студено или прекалено топло, това води до смущения в циркадните ритми, както и във фазите на съня. А всеки човек има различни усещания и предпочитания - дори и тези, които се имат за сродни души.
11.06.2024, 10:00 часа
267 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha