България е осма в ЕС по ръст на икономиката

България е осма в ЕС по ръст на икономиката България се озова на осмо място в ЕС по ръст на икономиката през първото тримесечие на тази година. Това показват разпространените в петък от НСИ и Евростат данни за брутния вътрешен продукт.
У нас през месеците януари, февруари и март са произведени стоки и услуги за 43.2 млрд. лв., което е ръст от 0.3% на тримесечна и 1.8% на годишна база. Брутната добавена стойност се увеличава още повече – с 2.4% в сравнение с година по-рано. Основният двигател е потреблението на домакинствата, а в много по-малка степен влияние са оказали износът, инвестициите и потреблението на държавата и общините.
Годишният ръст на икономиката поставя България на осмо място в ЕС, личи от данните на Евростат (виж инфографиката). Средно за ЕС нарастването на икономиката е 0.5% спрямо година по-рано, което все пак означава, че е сложен край на свиването, което се случи в края на 2023 г. Прогнозите сочат, че през цялата година ръстът на икономиката на съюза едва ли ще надмине 0.7%, но предишните прогнози бяха още по-песимистични.
В държавите от ЕС има забележими разлики в двигателите на растежа. Първоначалните данни сочат, че инвестициите и туризмът са движили ръста в Испания, докато капиталовите разходи и частното потребление са стимулирали Франция.
Прави впечатление, че годишният ръст на икономиката е доста по-висок в южните държави за разлика от развитите северни. Едно от обясненията за това е, че все пак сравненията се правят с година по-рано, а тогава положението беше обратното
В Германия - водещата икономика в Европа, купувачите са останали вкъщи, а строителството е подкрепило растежа по време на необичайно меката зима. Според Бундесбанк и през това тримесечие може да се наблюдава слабо увеличение на производството.
08.06.2024, 14:47 часа
190 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha