„Вратата към ада“ се разширява тревожно бързо

„Вратата към ада“ се разширява тревожно бързо Според скорошно проучване, публикувано в научния портал ScienceDirect, кратерът Батагайка в Сибир, Русия, се разширява по-бързо, отколкото учените са очаквали по-рано.
Кратерът, който е дълъг около един километър и дълбок около 100 метра, е наричан още „Вратата към ада“. Той е открит за първи път на сателитни снимки през 1991 г. Намира се в планината Яна, а земята в кратера е постоянно замръзнала.
След като го откриват, учените наблюдават термокарстовия процес в кратера.
Термокарстът е явление, предизвикано от слягане и пропадане на земната повърхност или образуване на подземни кухини, вследствие на разтопяването на подземен лед или замръзнала почва на повърхността. Това се случва при повишаване на средногодишната температура на въздуха или при увеличаване на амплитудата на колебанията на температурата на почвата.
Учените използват дистанционно наблюдение с висока разделителна способност от сателитни данни и дронове, геоложко структурно моделиране и полеви данни, за да оценят колко и какъв материал се размразява в мегаслягането“, се посочва в доклада, публикуван от ScienceDirect.
Всяка година в кратера Батагайка се отделят до 5000 тона органичен въглерод. А според учените кратерът се разширява тревожно бързо.
Учените могат да видят колко бързо размерите на кратера се увеличават от дефиле в планинския склон.
„От 1991 година изчисляваме средните скорости на промяна на различни участъци. Докато първоначално те се променяха със седем-десет метра на година, сега те достигат до трийсет метра“, коментират учените.
Според тях причината за промените в релефа са затоплянето на климата, „което се проявява чрез повишаване на температурата на въздуха и валежите в Арктика“.
В резултат на това „вечната замръзналост“ се размразява и се освобождава материал, „който е бил запазен в замръзнало състояние дълго време“.
10.06.2024, 14:06 часа
808 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha