Откриха кръвния център в болницата в Монтана

Откриха кръвния център в болницата в Монтана Ново отделение по трансфузионна хематология отриха в областната болница в Монтана. То е обособено в част от болничния корпус, в който се намират и отделенията по хемодиализа и психиатрия.
След близо 4 десетилетия желаещите да даряват кръв могат да направят това в Монтана, като отделението ще работи всеки делничен ден от 8 до 13 часа. Вече е сформиран медицински екип от двама лекари и медицински сестри. Завеждащ отделението е д-р Ирина Ерменкова, вторият лекар е д-р Елка Симеонова.
Създаването на отделение по трансфузионна хематология в МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ АД решава дългогодишен проблем за желаещите да станат кръводарители и за пациентите в Монтана, които се нуждаят от спешно кръвопреливане. Досега кръводарителите трябваше да ходят до кръвния център в Лом, за да им вземат кръв, а пациентите в Монтана да чакат доставка на кръв и кръвни продукти от болницата в крайдунавския град.
„Сега вече това ще става по-бързо и удобно за дарителите и пациентите, нуждаещи се от кръвопреливане в нашата болница. Основно вливане на кръвни продукти се налага при редица медицински показания в отделенията по хирургия, ортопедия, вътрешни болести, реанимация и интензивно лечение“, каза изпълнителният директор д-р Тони Тодоров.
Почти 75% от кръвопреливанията на годишна база се правят на пациенти в областната болница, показва статистиката.
10.06.2024, 13:39 часа
793 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha