Осъдиха лекар за 33 подкупа, помагал за издаване на ТЕЛК в Търговище

Осъдиха лекар за 33 подкупа, помагал за издаване на ТЕЛК в Търговище Окръжен съд-Търговище осъди условно 63-годишен лекар подкуп.
Присъдата е за това, че в периода от 15.09.2020 г. до 12.01.2023 г. в гр. Търговище, чрез общо 33 отделни деяния, в качеството си на длъжностно лице е поискал и приел дар, който не му се полага.
Общо получената сума е 3080 лв. Без проведен клиничен преглед лекарят е взимал решение относно здравословното състояние и работоспособността на различни пациенти, като тези си изводи е вписал в медицински протоколи.
За извършеното и след признанието на подсъдимия в условията на съкратено съдебно следствие съдът наложи наказание от една година лишаване от свобода, което отложи за изпитателен срок от три години (условно осъждане) и глоба в размер на 1000 лв. Освен това го лиши от възможността да заема държавна длъжност във връзка с освидетелстване работоспособността на лица, като член и председател на специализирана лекарска комисия, за срок от една година, като за същия срок не може да упражнява дейност във връзка с освидетелстване работоспособността на лица, считано от влизане на присъдата в сила.
Подсъдимият следва да заплати в полза на Държавата сумата в размер на 3080 лв., придобити от него чрез посочените деяния.
Присъдата подлежи на обжалване в/или протест в петнадесетдневен срок пред Апелативен съд-Варна.
10.06.2024, 15:45 часа
295 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha