ЕК: Над половината българи не са доволни от съдебната система у нас

ЕК: Над половината българи не са доволни от съдебната система у нас

Повечето българи са недоволни от работата на съдебната система в страната, сочат данни от проучване на "Евробарометър", представени днес от ЕК. Това съобщи кореспондентът на БТА Николай Желязков.
Според 34 на сто от българите, участвали в допитването, нашата съдебна система работи много лошо, а според 31 на сто - сравнително лошо, което прави сбор от 65 на сто незадоволителни оценки. Според 22% българската система работи добре, а два процента са на мнение, че тя е много добра. Без мнение е всеки десети участник в проучването.
При дружествата у нас 18% изразяват пълно недоверие в съдопроизводството, а 37 на сто имат известно недоверие - общо 55% отрицателни оценки. Известно доверие имат 34 на сто, а пълно - едва 9 процента.
България е на челните места в ЕС по бързина на решенията по административни производства - трета след Швеция и Унгария, сочат още данните. Нашата страна има най-добри показатели в ЕС за бързина на първоинстанционните присъди по случаи на подкуп и корупция. Данните отчитат, че в българската съдебна система цифровизацията се прилага слабо и по-нисък резултат в ЕС показват само Малта, Чехия и Гърция.

11.06.2024, 15:00 часа
152 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha