Австралия затваря десетки ферми заради птичи грип

Австралия затваря десетки ферми заради птичи грип Птичият грип продължава да се разпространява в австралийския щат Виктория, където са евтаназирани над 500 000 птици.
Въведени са и строги карантинни зони, ограничаващи движението на птици и оборудване. Според австралийските здравни власти птичият грип се разпространява главно сред дивите водоплаващи птици.
Високопатогенният щам H7N3 на птичия грип е открит в четири ферми, а друг вирус - H7N9, е открит в пети обект през последните седем седмици в щата Виктория.
Япония и Съединените щати временно забраниха вноса на домашни птици от щата като предпазна мярка.
В Австралия някои супермаркети ограничават броя на яйцата, които потребителите могат да купуват, поради нарушаване на веригата за доставки.
Птичият грип е вирусно заболяване, което се среща по целия свят. Тя се разпространява между птиците или при пренасяне на заразени фуражи и оборудване между райони.
Вирусът може да зарази и крави. Министерството на земеделието на САЩ съобщи, че от края на март птичият грип е заразил млекодайни крави в повече от 80 стада в няколко щата.
Най-малко трима американски млекопроизводители са дали положителен резултат за птичи грип след контакт със заразени говеда. И тримата пациенти се възстановяват.
12.06.2024, 09:18 часа
126 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha