Детска писателка открива „Лято в библиотеката“ 2024 във Враца

Детска писателка открива „Лято в библиотеката“ 2024 във Враца Детската писателка Мария Йонова ще даде официален старт на програмата „Лято в библиотеката” 2024 на 19 юни от 10:30 ч., в парка зад паметника на Христо Ботев във Враца. Инициативата се организира от Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца.
Мария Йонова ще представи детската книга „Виола и Укулеле бързат за влака“ (изд. „Мармот“), която е и втората от поредицата „Истории от Слънчевата улица“. Тя ще запознае малките гости с мишлето Укулеле и зайчето Виола, които се отправят към вълнуващо пътуване. Героите в този пъстър свят, илюстриран от Марта Андреева, са много различни и в същото време между тях има разбирателство, умеят да си прощават, готови са да си помагат и творят заедно щастието си. Книгата е подходящ за деца между 3 и 7 години.
Мария Йонова израства в библиотеката, където майка ѝ работи. Оттогава да бъде сред книги, е най-естествената форма на съществуване за Мария, а да създава вълшебства върху страници, с времето се превръща в нейна мечта. Вдъхновението си черпи от своите две прекрасни деца. Затова поредицата „Истории от  Слънчевата улица“ категорично не е написана в тишина, а сред смях и веселие. Точно както ѝ подхожда.
Програмата на лято в библиотеката включва занимания за деца от вторник до петък, включително.
От 25 юни, всеки вторник до 20 август, от 11:00 ч., в Детски отдел на библиотеката, ще се провежда клуб по програмиране за деца. Заниманията включват работа с малки цветни роботчета Dash & Dot Robots, които ще помогнат на участниците да се впуснат в света на забавното кодиране. Подходящо е за деца от 7 до 10 години.
Всяка сряда, от 19 юни до 28 август, е запазена за четене на приказки на открито за най-малките приятели на книгите. Лятната ни читалня и тази година ще посреща деца и родители в парка зад паметника на Христо Ботев. Началният час е 10:30 ч. Всеки път ще пристига и пътуващата библиотека - електрическия библиобус, пълен с книги за най-малките читатели. 
От 27 юни до 25 юли, от 11:00 ч. ще се организира за първи път в библиотеката работилница „Творческо четене на български и английски език”. Тя е насочена към децата над 5 години и ще премине като забавно четене на приказки, запознаване с българската и английската азбука и време за творчество.  
Четвъртъците са посветени също и на тийнейджърите и една от последните моди сред тях - препоръчването на книги с помощта на новите технологии и инструментите на социалните мрежи. Вдъхновени от новите тенденции стартираме предизвикателството #КниженИнфлуенсър – да покажем, че четенето е модерно. Инициативата започва на 4 юли от 13:30 ч. и ще се проведе още два пъти – на 18 юли и 8 август. Планирани са срещи с ментори, сред които книжни блогъри и букстаграмъри.
В петък оставяме време за майсторите на ръчното творчество в Детски отдел, където от 28 юни до 23 август, дори най-малките могат да се окажат сръчни изобретатели на картички, книгоразделители, както и всичко, което може да се направи от хартия. Ателието „Приказни игри” се осъществява със съдействието на Български център за дизайн - Враца.
В рамките на инициативата „Лято в библиотеката“ 2024, всяко дете може да отправи своето видеопослание към нас, като честити рождения ден на Регионална библиотеката „Христо Ботев“ – Враца, която тази година навършва 70 години! В кратките клипове, децата могат да споменат и няколко причини защо обичат библиотеката. Видеата могат да се изпращат като лично съобщение в социалните ни мрежи – фейсбук и инстаграм. В края на лятото, видеата ще бъдат обединени в общ клип, който ще бъде разпространен в нашите информационни канали по случай рождения ден на библиотеката.  
През лятото библиотеката ще се включи и в съвместна дейност с общински културен център „Музейко” - град София. Планирана е изложба „Живей в кръговрата! Разреши проблема”, която ще гостува във Враца на 19 и 20 юли. Екипът на „Музейко“ ще представи разнообразни образователни формати, съпътстващи изложбата, в които децата ще развият умения, като наблюдателност, креативност, критично мислене, емпатия към живата и неживата природа. Част от планираните срещи са с деца, настанени в центрове за настаняване от семеен тип.
През цялото лято в Детски отдел и Тийн зала на библиотеката ще бъдат обособени кътове за настолни игри и рисуване.
Всички инициативи са безплатни и са с предварително записване!
Весело лято с нас и книгите!
За повече информация: на място в библиотеката на ул. Петропавловска 43, e-mail: libvratsa@libvratsa.org и тел. 0879 54 89 16
12.06.2024, 09:27 часа
259 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha