Гръцки кораб бедства в Червено море след нападение от хутите

Гръцки кораб бедства в Червено море след нападение от хутите Подкрепяните от Иран йеменски шиитски бунтовници хути поеха отговорността за нападение с малък плавателен съд и ракети срещу гръцки товарен кораб, получил пробойна и бедстващ в Червено море край пристанище Ходейда в Йемен, съобщиха агенциите.
Според хутите плавателният съд, който се казва "Тютър" (Tutor) и се използва за превоз на въглища, е с тежки повреди и може да потъне. Бунтовниците, които контролират столицата Сана и най-гъсто населените райони в Йемен, заявиха, че са атакували кораба с надводен морски дрон, безпилотни летателни апарати и балистични ракети, пише БТА.
През ноември хутите започнаха да извършват нападения срещу международното корабоплаване в региона на Червено море в знак на солидарност с палестинците във войната между Израел и "Хамас". Равносметката от нападенията им е един потопен плавателен съд, един похитен кораб и трима убити моряци.
Според Британската организация за морско търговско корабоплаване, която действа като канал за връзка между компаниите оператори на корабите и военните и силите за сигурност, "Тютър", който плава под либерийски флаг, е с пробойна, през която в него е влиза вода, а екипажът му е загубил управление над него. Причината според Организацията са понесени щети в машинното отделение.
По нейни данни малък плавателен съд с бял цвят се е ударил в задната част на кораба, след което "Тютър" е бил поразен по въздух от "неизвестен снаряд".
"Бил е ударен два пъти по въздух и вода. Няма данни за пострадали", каза пред Ройтерс пожелал анонимност представител на гръцко министерство. Корабът е плавал към Индия.
"Тютър" е бил натоварен на 18 май на пристанище Уст-Луга в Русия и е бил разтоварен на 9 юни в Порт Саид, Египет, сочат данни на Лондонската стокова борса. Следващото местоназначение е било йорданското пристанище Акаба.
Нападението потвърди и Централното командване на въоръжените сили на САЩ (СЕНТКОМ). Оттам допълват, че по кораба наистина има тежки поражения и се пълни с вода, в резултат на пробойна в машинното отделение, и потвърждават, че плавателният съд е бил в Русия.
СЕНТКОМ посочи, че за последните 24 часа силите му са унищожили три установки за изстрелване на противокорабни крилати ракети в райони, контролирани от хутите, както и изстрелян от тези зони безпилотен летателен апарат.
13.06.2024, 10:21 часа
148 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha