Бой в италианския парламент, изведоха депутат с инвалидна количка

Бой в италианския парламент, изведоха депутат с инвалидна количка Опозиционен депутат беше изведен с инвалидна количка от Долната камара на италианския парламент, след като между народните представители в пленарната зала се стигна до бой.
Леонардо Доно от популисткото Движение "5 звезди" беше блъскан от други депутати и нокаутиран по време на грозни сцени в Камарата на депутатите, която е по-голямата от двете в италианския парламент, съобщават местни медии.
В залата в този момент се обсъждаше законопроект за така наречената диференцирана автономия, внесен от дясното правителство на премиера Джорджа Мелони. Проектозаконът предвижда на отделните административни области на Италия да бъдат дадени по-широки права за самоуправление. Опозицията разкритикува приемането на подобна мярка.
Областите преди всичко в италианския Юг се опасяват, че по този начин държавата може да се оттегли от важни сектори като здравеопазване и образование, което може да ощети населението в икономически по-слабо развитите региони.
По време на разискванията на първо четене на законопроекта преди няколко месеца се стигна до словесни пререкания между правителството и опозицията в Сената.
При обсъжданията на второ четене в долната камара опозиционни депутати развяха италиански знамена и пяха националния химн. Те обявиха, че се страхуват, че може да се стигне до "разпадане на Италия".
На видеозапис се вижда как Доно се опитва да връчи знаме на министъра за регионалните въпроси и автономията Роберто Калдероли, но в този момент към него се втурват други депутати. От кадрите не става съвсем ясно дали Доно пада на земята след удари с юмруци или ритници. Председателят на Камарата прекъсна заседанието и обяви, че ще изгледа внимателно видеозаписите, след което ще предприеме мерки.
В коментар за събитията пред телевизия La7 Доно заяви, че чака за преглед в болница, след като е бил ударен с юмрук и е получил няколко ритника.
"Наистина ме удариха много силно в гръдната кост и се свлякох на земята, не можех да дишам. Доста се уплаших. Никога не съм си представял, че такова нещо може да се случи в Камарата на депутатите. Още не мога да го повярвам", каза той. 
В публикация в социалните мрежи партията на Доно определи събитията като "грозни и срамни" и призова за тежки и незабавни наказания за виновните.
13.06.2024, 12:12 часа
220 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha