Върховният съд на САЩ позволи използване на устройство, превръщащо оръжията в картечници

Върховният съд на САЩ позволи използване на устройство, превръщащо оръжията в картечници Върховният съд на САЩ нанесе удар по усилията за по-голям контрол върху оръжията, като отмени забраната за "плъзгащи се приклади". Те представляват устройство, което увеличава скоростта на стрелба на полуавтоматичните пушки, като на практика ги превръща в картечници.
Веднага се появиха призиви към Конгреса да се намеси и да промени закона.
Шестимата консервативни съдии на Върховния съд, противно на съвета на тримата прогресивни, стигнаха до заключението, че Бюрото за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и експлозиви, което е федерална агенция, е превишило правомощията си като по времето на управлението на президента Доналд Тръмп през 2018 г. е преквалифицирало полуавтоматичните оръжия с плъзгащи се приклади в картечници, забранени със закон от 1934 г.
"Считаме, че полуавтоматична пушка, оборудвана с плъзгащ се приклад, не е картечница, защото не може да изстреля повече от един изстрел само с едно натискане на спусъка", заключи съдия Кларънс Томас от името на мнозинството във Върховния съд.
16.06.2024, 10:22 часа
203 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha