Русия ликвидира ислямистите, взели заложници в следствен арест

Русия ликвидира ислямистите, взели заложници в следствен арест Ликвидирани са арестанти, които са взели за заложници служители на следствения арест в Ростов на Дон. От пресслужбата на ФСИН съобщиха за ТАСС, че заложниците са освободени, те не са пострадали.
Тази сутрин шестима обвиняеми, държани в обща килия, са взели за заложници оперативен работник и инспектор по надзора. Нападателите бяха излезли в двора на следствения арест, въоръжени с макетно ножче, гумена палка и пожарникарска брадва. Оковали бяха с белезници един от затворническите служители.
Те са привърженици на забранената в Русия международна терористична организация "Ислямска държава" и сред тях има обвиняеми по дела за терористични престъпления. Русия бе мишена на няколко нападения, за които джихадистката организация пое отговорност. На 22 март въоръжени лица убиха най-малко 144 души в концертна зала край Москва в най-смъртоносната атака на руска земя от две десетилетия насам. Стотици други бяха ранени.
Оттогава са арестувани повече от 20 души, включително четиримата заподозрени нападатели, всички от бившата съветска република Таджикистан. ИД пое отговорност за нападението, но Русия първоначално се опита да го припише на Украйна. 
В преговори за освобождаване на заложниците нападателите настояваха за транспортиране, съобщиха правоохранителните органи.
В центъра на Ростов на Дон бе ограничено движението по улиците, водещи към центъра за задържане. Министерството на гражданската отбрана и извънредните ситуации препоръча на шофьорите да изберат обходни маршрути.
16.06.2024, 15:08 часа
463 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha