Израел предупреди за опасност от разрушителни последствия за Ливан и региона

Израел предупреди за опасност от разрушителни последствия за Ливан и региона Възможна е сериозна ескалация по границата на Израел с Ливан. Това става на фона на относително спокойната ситуация вчера в Ивицата Газа, след като военните започнаха тактически паузи, за да бъдат улеснени доставките на хуманитарна помощ.
Засиленият обстрел от страна на радикалната шиитска организация "Хизбула" през израелско-ливанската граница може да доведе до сериозна ескалация, предупредиха от израелската армия. Говорителят на военните Даниел Хагари заяви, че ако се стигне дотам, последствията ще бъдат разрушителни не само за самия Ливан, но и за целия регион.
"По един или друг начин ние ще гарантираме безопасното и сигурно завръщане на израелците по домовете им в северната част на страната. Въпросът не е предмет на преговори. Терористичните организации, подкрепяни от Иран, продължават да водят региона към унищожение. Израел няма да спре да се бори срещу ръководената от иранската страна ос на злото по всички фронтове - в  Ивицата Газа, в Ливан и на други места, докато се опитваме да постигнем по-сигурно бъдеще за целия Близък изток. Седми октомври не може и няма да се повтори по нито една от израелските граници", казва Хагари.
Амос Хохщайн - високопоставен съветник на президента на САЩ Джо Байдън, ще посети Израел днес за срещи, на които ще бъдат обсъдени начини да се  избегне по-нататъшна ескалация по границата с Ливан, предаде БНР.
17.06.2024, 10:52 часа
157 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha