Украйна подготвя унизителен удар за Путин с F-16, с който ще сложи край на войната

Украйна подготвя унизителен удар за Путин с F-16, с който ще сложи край на войната Войната на Русия срещу Украйна започна в Крим и може да завърши там. Експерти смятат, че Украйна може да спечели войната срещу руския агресор, като нанесе унизително поражение на Владимир Путин в Крим, когато получи западни изтребители F-16, пише Business Insider, съобщи агенция УНИАН.
Успехът на Украйна в Крим би бил сериозен удар за руския президент Владимир Путин. „Поражението на Русия в Крим би било не просто поражение, а унижение“, каза Олга Хвостунова, сътрудник в Евразийската програма към Института за външнополитически изследвания. През последните няколко седмици украинската армия предприе серия от успешни атаки в региона, като унищожи няколко руски батареи за противовъздушна отбрана и удари летище Белбек близо до Севастопол.
Елина Бекетова, експерт по демокрация в Центъра за анализ на европейската политика, отбеляза, че тези удари са „успешни благодарение на внимателната подготовка и системната работа, по-добрите способности на отбранителните сили, както и сателитното и въздушното разузнаване, предоставено на Украйна от съюзниците в НАТО“.
Въпреки че Украйна загуби своя флот по време на анексирането на Крим, тя успешно унищожава руския Черноморски флот с помощта на военноморски дронове. Това позволи да се възобнови транспортирането на зърно през Черно море и принуди руснаците да скрият корабите си далеч от украинския полуостров.
Мария Снегова, старши сътрудник по Евразия в Центъра за стратегически и международни изследвания отбелязва, че Крим „е ключов за достъпа и операциите на Русия в Черно море“. „Крим дава възможност за насочване на сила към останалата част на Черно море, съответно сдържането на руски военноморски позиции в Крим е критично важно за Украйна“, обясни експертката.
По този начин атаките срещу полуострова и вражеския флот имат за цел да лишат „руските войски от възможността да използват полуострова за атаки срещу континентална Украйна“, както и да попречат на подкрепата за руските войски в окупираните територии в Южна Украйна.
Разрушаването на незаконно построения Кримски мост може да бъде както стратегическа и символична победа за Украйна, така и сериозен удар за Путин. Украйна вече два пъти удари съоръжението, но все още не е успяла да го унищожи. Според експерти унищожаването на моста е неизбежно и е въпрос на време, а руснаците също много добре знаят това.
Фредерик Мертенс, анализатор в Хагския център за стратегически изследвания, смята, че като атакува противовъздушната отбрана в Крим, Украйна „подготвя почвата“ за бъдещи въздушни удари на F-16. „Крим е уязвим. Руснаците имат относително ограничено пространство за маневриране на полуострова... Путин има какво да губи както политически, така и военно". Русия премести най-модерната си система за противовъздушна отбрана С-500 на полуострова, за да защити региона от самолети. "Русия не може да си позволи да загуби Крим. Това дава възможност на Украйна да използва заплашителния статут на Крим като разменна монета в бъдещи преговори", каза Снегова.
В същото време Бекетова е убедена, че ако Украйна успее да си върне контрола над Черно море, да си върне полуострова или просто да приложи достатъчно натиск върху тези територии, за да заплаши Путин, „това ще означава край на войната“.
През последните две години от пълномащабното нахлуване на Русия Украйна нанесе множество въздушни и военноморски удари по руски цели в Крим и нанесе значителни щети на флота на Москва в Черно море. Русия незаконно и със сила анексира Крим от Украйна през 2014 г. и сега го счита за неразделна част от своята територия. Киев обеща да прогони руските сили от Крим, както и от други украински територии, които в момента са окупирани от Москва.
17.06.2024, 14:20 часа
521 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha