Експерт обясни всичко, което трябва да знаем за маймунската шарка

Експерт обясни всичко, което трябва да знаем за маймунската шарка Първият за тази година случай на маймунска шарка бе регистриран в София. Заразеният не е пътувал в чужбина.
"Това значи, че инфекцията тлее на родна почва. Очевидно има отделни огнища. Може би протичат и леко, но достатъчно, за да заразяват", смята проф. Ива Христова от Центъра по заразни и паразитни болести.
Според нея се очакват още случаи на заразени.

Какво представлява маймунската шарка?
Маймунската шарка е рядко вирусно заболяване, което причинява симптоми на остра вирусна инфекция (треска, главоболие, мускулни болки) и обрив, който наподобява пъпки или мехури.

Как се предава?
Маймунската вариола се предава при директен контакт между болен и здрав човек, обясни проф. Христова. По думите ѝ директният контакт с обрива на болен е това, което води до инфекция.
„Не е доказан половият път на предаване. Доказано е предаване от майка на детето ѝ, както и предаване по респираторен път – от близко разстояние, при говорене или кашляне. Но основният начин за предаване на вируса е директен допир“, обясни тя пред bTV.

Какви са симптомите на маймунска шарка?
Симптомите включват лезии, които може трудно да се разграничават от другите поксвирусни инфекции и до известна степен — от варицелата.
Хората с маймунска шарка често имат комбинация от повишена температура, главоболие, втрисане, изтощение, подуване на лимфните възли, болки в гърба и болки в мускулите, лезии на лигавиците и кожен обрив.
Обривът може да се появи преди или след другите симптоми и обикновено е разположен по лицето, ръцете, краката, около гениталиите или ануса. Кожните лезии често се появяват първо като петна, които се превръщат в пълни с течност мехури, след което се образуват корички и струпеи, преди кожата да заздравее напълно.
Повечето хора, които се разболеят от маймунска шарка, се възстановяват без усложнения. При тежка проява на заболяването може да се наложи хоспитализация и/или лечение с антивирусни препарати.

Как да се предпазим от маймунска шарка?
Заразяването с маймунска шарка може да се предотврати, като се избягва близък контакт със заразени хора и се спазва добра хигиена.
18.06.2024, 13:22 часа
257 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha