Над 500 поклонници загинаха заради жегата в Мека, температурата надмина 50°

Над 500 поклонници загинаха заради жегата в Мека, температурата надмина 50° Над 500 поклонници са загинали по време на традиционния за мюсюлманите хадж в Мека, предаде „Гардиън“. Причината – драматично горещите температури от над 50 градуса по Целзий.
Поне 323 от загиналите са египтяни. Всички са загинали заради екстремните температури. Сред починалите има също 60 граждани на Йордания.
Саудитските власти съобщиха, че в болница се лекуват над 2000 души, отново заради жегите.
Хаджът е една от петте колони на исляма и всички мюсюлмани, които могат да си го позволят, е добре да го направят поне веднъж в живота си. Поклонението е изключително засегнато от климатичните промени през последните години, сочат данни от проучвания. Температурите в района на Мека се повишават с 0,4 градуса на всеки 10 години.
В понеделник на площада около джамията в Мека бяха измерени рекордните 51,8 градуса по Целзий. Журналисти на място съобщават, че поклонниците заливали дрехите си с вода с надеждата да се охладят. Въпреки това самите ритуали представляват риск, тъй като повечето молитви се провеждат навън, в слънцето, в продължение на часове.
Тази година около 1,8 милиона пилигрими ще вземат участие в традиционния хадж. 1,6 от тях са чужденци. Саудитска Арабия осигурява охладени помещения по трасето на поклонението, но хората, които не са закупили официални визи за хадж, нямат право да ги посещават.
Организацията на хаджа е изключителна чест за саудитското кралско семейство. Една от титлите на крал Салман е „Наместник на Двете свещени джамии“ в градовете Мека и Медина.
19.06.2024, 14:06 часа
311 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha