10 години от краха на КТБ: Делото за "измамата на века" потъна

10 години от краха на КТБ: Делото за "измамата на века" потъна "Най-голямата стопанска и обществена финансова измама, случвала се в новата ни българска история". Така прокуратурата литературно описа "Моделът КТБ" през юли 2017 г. в едноименния опус от 155 страници, наподобяващ криминален роман, но представен като резюме на обвинителен акт.
Точно преди 10 години, на 20 юни 2014 г., четвъртата тогава по големина българска банка бе затворена и поставена под специален надзор, след което никога повече не отвори врати. Равносметката към днешната дата: откраднати над 5 млрд. лв., възстановени 1.5 млрд. лв. Престъпление има, наказание - не. Престъпници също липсват. А най-много се усеща тежката липса на перспектива делото по случая да приключи някога, пише Mediapool.
Процесът за източването на КТБ започна като фарс още с разследването, поверено на тогавашния шеф на спецпрокуратурата Иван Гешев, и с внесеното от него дело, което той бе оприличил на "кацане с дизелов двигател на Луната". Седма година ракетата на Гешев все още не е кацнала на Луната. Делото, което започна с месеци наред четене на обвинителен акт, продължава да се точи на първа инстанция с разпит на свидетели, а рискът да вземе нежелан за прокуратурата обрат е все по-голям.
Главен обвиняем продължава да е бившият основен акционер Цветан Василев, обвинен в 146 престъпления за 2.7 млрд. лв., докато ролята на санкционирания за корупция по "Магнитски" депутат Делян Пеевски бе изцяло игнорирана, защото, по култовата реплика на Гешев, в делото ги няма също "нито Путин, нито Обама".
Но дали е така? "В писма, записки, приложени документи и работни документи на ръководството на затворената банка се говори не само за официалните кредити на фамилията Пеевски, а за задължения на много по-сериозен списък, наричан "фирмите на семейството, фирмите на фамилията или фирмите на ДП", посочва Антикорупционният фонд в свое разследване за източването на Корпоративна банка.
"Списъкът с над 20 фирми, свързани с "групата ДП" и наблюдавани отблизо от ръководството на КТБ в последните седмици преди затварянето на банката, съдържа дружества с богата история на работа по атрактивни обществени поръчки. В един от приложените от прокуратурата документи – работна таблица с активи и пасиви на банката – срещу инициалите ДП1 е записана стойност от 575 млн лева. Въпреки това нито едно действие на прокуратурата – например разпит на свидетел или отделяне на досъдебно производство – не е насочено към събиране на информация в тази посока, показват документите", цитирани от АКФ.
Прави впечатление, че по време на досъдебното производство действията на прокуратурата са били насочени само към първото ниво кредитополучатели. Положени са минимални усилия за събиране на информация за следващите нива, както и за действителните бенефициенти на отпуснатите пари.
Години по-късно, след като Делян Пеевски бе санкциониран от САЩ и Великобритания за "значима корупция", българската прокуратурата не откри никакви данни за това. Съмненията, че Пеевски командва съдебната власт, службите и цялата държава, пък намериха своето потвърждение и с ролята му по отношение на предходното управление, и със заявките му за бъдещето.
Осъден шеф в Българската народна банка също липсва, а срещу тогавашния управител Иван Искров дори не бе повдигнато обвинение.
Цветан Василев продължава да се укрива в Сърбия.
По последни данни от синдиците на КТБ към март 2024 г. възстановената сума в масата на несъстоятелността на КТБ е 1.49 млрд. лв. Ако се съди по дължимите средства на признатите кредитори на фалиралата банка в списъците, обявени в Търговския регистър, може да се заключи, че общата кражба от КТБ, включително гарантираните депозити за 3.7 млрд. лв., възлиза на над 5 млрд. лв. За 10 години от тях са възстановени между 25 и 30%, а основните кредитори (сред които на първо място Фондът за гарантиране на влоговете в банките) вече са получили над 25% от своите вземания извън гарантираните депозити.
20.06.2024, 14:15 часа
268 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha